چگونگی درمان سنگ کیسه صفرا به اندازه سنگ و علائمی که ایجاد می‌کند، دارد. اگر در مراحل ابتدایی بیماری هستید شاید بهتر باشد با مشورت پزشک روش‌های غیر‌جراحی را امتحان کنید، به این ترتیب دیگر نیازی نیست جراحی کیسه صفرا را انجام دهید و آن را از بدن خارج کنید. سنگ صفرا اغلب به دلیل اضافه وزن، عدم تحرک، کلسترول بالا و مصرف بیش از حد غذاهای چرب ایجاد می‌شود. این سنگ‌ها انواع مختلفی دارند که نوع کلسترولی آن بیشتر شایع است. آن‌ها زرد مایل به سبز هستند.

بهترین راه برای درمان سنگ کیسه صفرا چیست؟

چنانچه سنگ کیسه صفرا باعث دردهای ناگهانی در مرکز شکم و زیر استخوان جناغ شود، جراحی و خارج کردن کیسه صفرا موثرترین و بهترین راه درمان است. در این حالت بیماران اغلب در کنار دردهای شکمی از عوارض دیگری مانند حالت تهوع، استفراغ و درد در ناحیه شانه راست نیز رنج می‌برند. شدت و مدت زمان درد از فردی به فرد دیگر متغیر است و می‌تواند از چند دقیقه تا چند ساعت باشد.

اگر سنگ کیسه صفرا به مراحل شدید و پیشرفته نرسیده باشد، می‌توان با مراقبت و تغییر سبک زندگی آن را مهار کرد. در قدم اول اگر اضافه وزن دارید، باید فکری به حال کنید و در مرحله بعد باید مصرف غذاهای چرب را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانید. در کنار این ۲ فاکتور مهم، مصرف برخی گیاهان و دمنوش‌های طب سنتی نیز می‌توانند برای درمان سنگ کیسه صفرا معجزه کنند.

آب بنوشید

به نظر ساده می‌آید، اما نوشیدن آب در طی روز می‌تواند به درمان و پیشگیری از این بیماری کمک کند. برای این منظور بهتر است روزانه هشت لیوان آب ولرم را به آرامی بنوشید. نکته مهمی که باید بدانید این است هیچ نوع مایعاتی را جایگزین آب نکنید. منظور از آب ولرم نیز آب جوشیده‌ای است که دمای آن به اندازه کافی کم شده باشد.

سرکه سیب

برخی افراد معتقدند مصرف سرکه سیب از تشکیل سنگ کیسه صفرا جلوگیری می‌کند و در درمان آن موثر است. با این حال شواهد علمی محدودی در این زمینه وجود دارد. به نظر می‌رسد سرکه سیب به دلایل زیر می‌تواند در درمان این بیماری گوارشی موثر باشد:

  • این ماده غذایی به دلیل دارا بودن موادی مانند اسید استیک خاصیت ضد‌التهابی دارد. به همین دلیل می‌تواند به تخلیه کیسه صفرا کمک کند.
  • سرکه سیب اثرات ضد‌باکتریایی دارد به همین دلیل در پیشگیری از عفونت‌های مرتبط با کیسه صفرا موثر است.
  • سرکه سیب منجر به کاهش وزن و چربی خون می‌شود و به این طریق از تشکیل سنگ کیسه صفرا جلوگیری خواهد کرد.

این ماده غذایی با همه خواصی که دارد، نمی‌تواند برای همه مفید باشد. اگر به بیماری‌های گوارشی مانند زخم معده یا رفلاکس اسید معده مبتلا هستید، حتما قبل از مصرف سرکه سیب با متخصص گوارش مشورت داشته باشید. این ماده خاصیت اسیدی دارد و می‌تواند باعث بدتر شدن این بیماری‌ها شود. برای مصرف سرکه سیب نیز باید آن را با آب آشامیدنی ترکیب کنید.

گیاه خارمریم

یکی از گیاهان موثر در سم‌زدایی کبد گیاه خار مریم است که در ترکیبات آن ماده‌ای به نام سیلی‌مارین وجود دارد. سیلی‌مارین دارای خواص ضد التهابی است و به کاهش التهاب در مجاری صفراوی کمک می‌کند. به همین دلیل مصرف آن می‌تواند در تسکین علائم سنگ کیسه صفرا مانند درد و تورم موثر باشد. برای این منظور می‌توانید از دمنوش آن استفاده کنید. کافی است مقداری از گیاه خشک‌شده خار مریم را در یک فنجان آب جوش بریزید و اجاره دهید به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دم بکشد، سپس آن را از صافی رد کنید و گرم بنوشید. می‌توانید برای تعدیل مزه آن کمی عسل به این نوشیدنی اضافه کنید.

خار مریم مانند دیگر گیاهان دارویی نمی‌تواند برای همه مفید باشد، برای مثال زنان باردار از مصرف آن منع شده‌اند. همچنین پزشکان متخصص غدد این گیاه را به افراد دیابتی توصیه نمی‌کنند، زیرا می‌تواند موجب افت شدید قند خون شود. به همین دلیل حتما قبل از مصرف آن با پزشک مشورت داشته باشید.

عوارض جانبی خار مریم نیز می‌تواند مشکلات گوارشی مانند نفخ و اسهال باشد. در صورت بروز چنین علائمی بهتر است مصرف آن را قطع کنید.

گیاه قاصدک

به نظر می‌رسد این گیاه تولید و جریان مایع صفرا را از کبد به کیسه صفرا و روده تحریک می‌کند. افزایش جریان مایع صفرا در جلوگیری از تشکیل سنگ‌های صفراوی موثر است، همچنین به دفع آن‌ها کمک می‌کند. قاصدک نیز مانند خار مریم و سرکه سیب خواص ضد‌التهابی دارد، به همین دلیل در کاهش التهاب در کیسه صفرا و مجاری صفراوی می‌تواند موثر باشد. علاوه‌بر‌این قاصدک سرشار از آنتی‌اکسیدان است که می‌تواند به خنثی کردن رادیکال های آزاد مضر در بدن کمک کند. خوب است بدانید این گیاه خاصیت ادرارآور هم دارد و منجر به دفع سموم از بدن موثر می‌شود. می‌توانید این گیاه را به‌صورت دمنوش مصرف کنید. برای اینکه بدانید در طی روز به چه میزان از آن نیاز دارید، بهتر است با پزشک راجع به مصرف آن صحبت کنید.

اگر از داروهای رقیق‌کننده خون یا ادرار‌آور استفاده می‌کنید، در مصرف این گیاه محدودیت دارید. همچنین مصرف بیش از حد گیاه قاصدک می‌تواند کلیه‌ها را تحت فشار قرار دهد.

آیا سنگ کیسه صفرا خطرناک است؟

سنگ کیسه صفرا اگر به‌درستی درمان نشود، می‌تواند خطرناک باشد. برای مثال سنگ می‌تواند باعث انسداد دهانه صفرا شود. به این ترتیب دیگر مایع صفرا به سمت روده‌ها جریان نخواهد داشت. این اختلال عملکرد زمینه را برای بروز التهاب و عفونت کیسه صفرا مهیا می‌کند که پزشکان اصطلاحا به آن کولسیستیت حاد (Cholecystitis) می‌گویند. در این حالت بیمار با دردهای شکمی شدید، حالت تهوع، استفراغ، تب و لرز مواجه می‌شود. علاوه‌بر این سنگ کیسه صفرا می‌تواند باعث یرقان (زردی پوست و چشم) و حتی سرطان کیسه صفرا شود.

اگر راه‌های خانگی برای درمان سنگ کیسه صفرا کافی نباشد، پزشک از جراحی کوله سیستکتومی (Cholecystectomy) استفاده می‌کند. این روش کم‌تهاجمی است و عوارض جراحی‌های باز را ندارد. نکته مهمی که بیماران را نگران می‌کند این است که آیا می‌توان بدون کیسه صفرا زندگی کرد؟ واقعیت این است که کیسه صفرا بخش مهمی از دستگاه گوارش است که به هضم چربی‌ها کمک می‌کند، اما بدون آن هم می‌توان زندگی طبیعی داشت. پس از جراحی احتمالا باید برای مدتی رژیم غذایی خاص و کم‌چرب داشته باشید تا بدن فرصت سازگاری با شرایط جدید خود را داشته باشد.

source

توسط visitmag.ir