کد خبر: 284335

تاریخ انتشار: دوشنبه 23 تير 1404 – 11:15

به گزارش بهداشت نیوز به نقل از رادینا سلامت، مشکلات باروری زنان و مردان به عوامل بسیار زیادی از جمله ضعف تخمک و اسپرم مربوط می‌شود. اما بخشی از علل نازایی در زوج‌ها به ناهنجاری‌های رحم زنان ارتباط دارد. بررسی‌ها نشان داده که برخی از بیماری‌های رحم دارای منشأ ژنتیکی و ارثی هستند و برخی دیگر در طول زمان شکل می‌گیرند.

خبر خوب این که بیشتر مشکلات رحمی قابل درمان یا مدیریت هستند و حتی در صورت عدم بهبود می‌توان از روش‌های جایگزین برای فرزندآوری استفاده کرد. در این مطلب 7 مورد از اختلالات رحم که خطر ناباروری در زنان را افزایش می‌دهد، مورد بررسی قرار گرفته است.

آندومتریوز

حدود 10 درصد از زنان نابارور مبتلا به آندومتریوز هستند. هنگامی که این بیماری در رحم بانوان شکل می‌گیرد باعث رشد بافت اضافی دیواره رحم به خارج از فضای رحمی می‌شود. اگر به اندومتریوز مبتلا باشید ممکن است علاوه بر ناتوانی در باردار شدن با احساس درد در حین رابطه جنسی مواجه شوید. معاینه سالانه می‌تواند باعث تشخیص زودهنگام این بیماری و درمان آن شود.

فیبروم رحم

فیبروم‌ها توده‌هایی در بافت عضلانی رحم هستند که گاهی تا حدود 6 تا 7 سانتی‌متر قطر دارند. اگر فردی مستعد این بیماری باشد، رشد سلول‌های فیبرومی در رحم او از سنین پایین آغاز می‌شود. توده‌های کوچک ممکن است هیچ علائمی ایجاد نکنند و باعث ناباروری نشوند اما توده‌هایی که بر اثر تغییرات هورمونی بزرگ می‌شوند، با ایجاد فشار در رحم و بروز خونریزی نیاز به درمان‌هایی مانند جراحی دارند.

سرطان رحم

تحقیقات نشان داده که سرطان رحم دارای ریشه‌های ژنتیکی است و اگر به موقع درمان نشود مشکلات جدی و حساسی را به وجود می‌آورد. در صورتی که با علائمی مانند ترشحات غیرطبیعی از واژن، درد شدید در ناحیه لگن و خونریزی‌های غیرعادی مواجه شدید لازم است برای تشخیص عارضه به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. اگر سرطان پیشرفت کرده باشد و چاره‌ای جز عمل هیسترکتومی یا خارج‌سازی رحم وجود نداشته باشد، می‌توان از روش رحم اجاره‌ای برای بچه‌دار شدن کمک گرفت.

مشکلات مادرزادی رحم

بدیهی است که بعضی نوزادها از بدو تولد دارای مشکلات و نواقص مادرزادی هستند. در میان 3 درصد از دختران هم اختلالاتی در شکل، اندازه و ساختار رحم دیده می‌شود که شامل رحم سپتوم‌دار، رحم تک‌شاخ، رحم دوشاخ و رحم دوتایی است. این نواقص در بزرگسالی باعث زایمان زودرس جنین، سقط جنین یا ناباروری می‌شوند. در این صورت باز هم رحم جایگزین می‌تواند راهکار خوبی برای فرزندآوری باشد.

پولیپ اندومتری

درمورد پولیپ‌های کوچک در رحم خود نگران نباشید. بسیاری از زنان دارای پولیپ تکی یا کوچک در رحمشان هستند که مشکلی برای بارداری آن‌ها ایجاد نمی‌کند. اما گاهی پولیپ‌های چندگانه یا پولیپ‌های اندومتری بزرگ در سلول‌های رحمی، باعث دشواری در باردار شدن می‌شوند و درمان‌هایی مانند IVF و کاشت جنین در رحم را با شکست مواجه می‌کنند.

انسداد لوله‌های رحمی

هر ماه که تخمکی در تخمدان به بلوغ می‌رسد، از مسیر لوله‌های رحمی یا لوله‌های فالوپ به سمت رحم می‌رود. بروز عفونت‌هایی مانند کلامیدیا، ابتلا به بیماری التهاب روده یا آپاندیسیت، سابقه‌ی انجام یک جراحی داخلی و… می‌تواند باعث انسداد مسیر لوله‌های فالوپ شود. با مسدود شدن لوله‌ها تخمک به فضای رحم نمی‌رسد و فرصت لقاح با اسپرم را از دست می‌دهد. یکی از راه‌های درمان ناباروری ناشی از این مشکل، استخراج تخمک از تخمدان با عمل جراحی است.

چسبندگی رحم

یکی از عوارض عمل سزارین در بعضی زنان بروز چسبندگی در دیواره رحم است. در حفره شکم خانم‌ها یک لایه سلولی نرم به نام سروز وجود دارد که نمی‌گذارد اندام‌های داخلی مانند سطوح رحم، لوله‌های فالوپ، روده‌ها و… به هم بچسبند. اگر این لایه سلولی در اثر جراحی یا آسیب از بین برود، چسبندگی رحمی رخ می‌دهد که با احساس درد و همچنین ناتوانی در باردار شدن همراه است.

source

توسط visitmag.ir