با توجه به اینکه بخش مهمی از درآمدهای دولت از طریق مالیات تأمین می‌شود و مبالغ دریافتی به عنوان مالیات به منظور افزایش و بهبود کیفیت زیرساخت‌های کشور هزینه می‌شود، دولت تأکید ویژه بر وصول حداکثری مالیات از مؤدیان دارد. به همین دلیل دولت در قوانین مالیاتی راهکارهایی را در نظر گرفته که پرداخت مالیات برای مؤدیان تا حد امکان تسهیل شود. یکی از این راهکارها تقسیط بدهی مالیاتی است که به مؤدیان این امکان را می‌دهد که بتوانند مالیات تعیین شده را به صورت اقساط پرداخت کنند. در مورد نحوه قسط‌بندی مالیات کارتخوان شرایط و قوانینی وجود دارد که مؤدیان در صورت اطلاع از آن می‌توانند از این مزیت قانونی بهره‌مند شوند.

نحوه قسط بندی مالیات کارتخوان

نحوه تقسیط مالیات چگونه است؟

در مورد نحوه قسط‌بندی مالیات کارتخوان باید به این موضوع اشاره کرد که با توجه به شرایط اقتصادی کشور، ممکن است که برخی از مؤدیان توانایی پرداخت مالیات تعیین شده و جرایم آن را نداشته باشند؛ در این شرایط مؤدی می‌تواند از قانون تقسیط مالیات استفاده کرده و بدهی مالیاتی خود را در چند بخش و به صورت اقساط پرداخت کند.

بر اساس آخرین بخشنامه سازمان امور مالیاتی کشور که در فروردین ماه سال ۱۴۰۳ با عنوان بخشنامه تفویض اختیار تقسیط بدهی و بخشودگی جرایم قابل بخشش موضوع مالیات‌های مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده الاغ شده است، امکان قسط بندی کردن مالیات کارتخوان و ارزش افزوده تحت یک سری شرایط برای مؤدیان مالیاتی که امکان پرداخت مالیات به صورت کامل را ندارند،‌ فراهم شده است.

بر اساس مواد ۱۶۷ و ۱۹۱ قانون مالیات‌های مستقیم:

شرایط تقسیط بدهی مالیاتی به این صورت است که مؤدیان تا حداکثر یک سال پس از تاریخ اتمام مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی یا سررسید پررداخت مالیات سال یا دوره مربوطه، می‌توانند برای پرداخت اقساطی مالیات خود اقدام کنند. در این شرایط مؤدیان باید درخواست خود را به اداره مالیات مربوطه ارائه نمایند. البته باید به این نکته اشاره کرد که پس از این مدت نیز درخواست تقسیط مالیات پذیرفته می‌شوند با این تفاوت که حداکثر زمان قسط‌بندی کاهش پیدا می‌کند.

پس از ثبت درخواست و ارائه مدارک مورد نیاز ممیز مالیاتی، به درخواست مؤدی رسیدگی شده و در صورتی که ممیز تشخیص دهد که بر اساس مدارک ارائه شده مؤدی توانایی پرداخت مالیات به صورت یکجا را ندارد، با درخواست وی موافقت خواهد کرد. در صورتی که ممیز با پرداخت اقساطی مالیات موافقت کند، مؤدی موظف است ۲۰ درصد مبلغ را به صورت نقدی پرداخت کرده و مابقی آن را به صورت اقساطی در زمان و موعد تعیین شده توسط اداره مالیات به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کند.

در خصوص نحوه قسط‌بندی مالیات کارتخوان باید به این موضوع توجه کرد که در صورتی که مؤدی در زمان‌های تعیین شده توسط اداره مالیات نسبت به پرداخت اقساط اقدام نکند، شرایط تقسیط لغو شده و در این شرایط اداره مالیات از طریق صدور اجراییه،‌ کل بدهی مالیاتی مؤدی را به همراه جرایم آن به صورت یکجا وصول خواهد کرد.

حداکثر تقسیط بدهی مالیاتی تا چه زمانی است؟

حداکثر تقسیط بدهی مالیاتی مؤدیان است. منظور از حداکثر تقسیط بدهی مالیاتی این است که تا چه زمانی مؤدی می‌تواند، بدهی مالیاتی خود را قسط‌بندی کرده و پرداخت نماید.

بر اساس بند ۱۰ بخشنامه ابلاغ شده در فروردین ماه ۱۴۰۳ (بخشنامه تفویض اختیار تقسیط بدهی و بخشودگی جرایم قابل بخشش موضوع قانون مالیات‌ های مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده) در صورتی که مؤدی درخواست خود مبنی بر قسط‌بندی مالیات را تا یک سال از تاریخ اتمام مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی یا سررسید پرداخت مالیات سال یا دوره مربوطه ارائه کند، حداکثر زمان تقسیط بدهی ۳ سال برای مالیات‌های مستقیم و ۹ ماه برای مالیات ارزش افزوده در نظر گرفته می‌شود.

در نحوه قسط‌بندی مالیات کارتخوان باید به این نکته توجه کرد که در صورت عدم ارائه درخواست تقسیط توسط مؤدی در مدت یک ساله فوق، به ازای هر ماه تأخیر در ارائه درخواست، مدت ۱ ماه از حداکثر زمان تقسیط بدهی کاسته می‌شود و تا زمانی که حداکثر زمان برای مالیات‌های مستقیم به یک سال و برای مالیات بر ارزش افزوده به ۶ ماه برسد، ادامه پیدا می‌کند. در مورد اصناف و مشاغل این امکان وجود دارد که مالیات خود را در ۱۵ ماه قسط‌بندی کرده و پرداخت نمایند.

در مورد حداکثر زمان تقسیط بدهی مالیاتی باید به این نکته توجه کرد که از زمان ابلاغ بخشنامه تفویض اختیار تقسیط بدهی و بخشودگی جرایم قابل بخشش موضوع قانون مالیات‌ های مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده، برای مالیات‌های مستقیم حداکثر زمان تقسیط بدهی از تاریخ ابلاغ بدهی قطعی سال یا دوره مربوطه، ۳ سال و برای مالیات بر ارزش افزوده ۱ سال تعیین می‌شود.

نامه درخواست تقسیط مالیات چیست؟

همانطور که در مورد نحوه قسط‌بندی مالیات کارتخوان اشاره شد، زمانی که مؤدی مالیاتی برای تقسیط بدهی مالیاتی خود درخواست ارائه نماید، ارائه مالیات مدارک و مستندات ارائه شده را مورد بررسی قرار داد و در صورتی که اثبات شود مؤدی توان پرداخت بدهی به صورت یکجا را ندارد، قسط‌بندی انجام می‌شود.

به همین دلیل مؤدی مالیاتی باید درخواست خود را از طریق یک نامه به اداره مالیات مبنی بر تقسیط بدهی مالیاتی، ارائه کند. نمونه نامه درخواست تقسیط مالیات که باید توسط مؤدی نگارش شده و به اداره مالیات ارائه شود به شرح زیر است:

سرکار خانم/ جناب آقای ………… ریاست اداره مالیات حوزه …………

با سلام

احتراما، به استحضار می رساند اینجانب …………، به کد اقتصادی …………، بر اساس برگ تشخیص مالیاتی قطعی شماره …………، موظف به پرداخت مبلغ ………… ریال، از بابت مالیات عملکرد سال ………… شده‌ام. اما، با توجه به شرایط نامساعد اقتصادی و عدم فعالیت در سه ماهه گذشته، خواهشمند است با درخواست اینجانب، مبنی بر تقسیط مالیات فوق، موافقت فرمایید.

جمع‌بندی

با توجه به اینکه در شرایط اقتصادی فعلی ممکن است برخی از مشاغل و کسب و کارها پس ارائه اظهارنامه مالیاتی، توانایی پرداخت مالیات متعلقه به صورت یکجا را نداشته باشند،‌ می‌توانند از مزیت قانونی تقسیط بدهی مالیاتی بهره‌مند شوند. در واقع این مزیت قانونی از طرف دولت در نظر گرفته شده است تا بتواند از این طریق حداکثر بدهی‌های مالیاتی مؤدیان را وصول کند؛ زیرا یکی از اصلی‌ترین منابع درآمد دولت، مالیاتی است که توسط اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت می‌شود. بهره‌مندی از این مزیت دارای شرایط و قوانینی است که مؤدیان در صورت آشنایی با آن‌ها می‌توانند اقدامات لازم را انجام داده و بدهی مالیاتی خود را قسط‌بندی نمایند.

موسسات مالی و حسابداری میتوانند به کسب و کار ها در تسهیل امدیریت امور مالی و حسابداری کمک کنند. اگر به دلیل مشغله های کاری فرصت رسیدگی به امور حسابداری و مالیاتی را ندارید میتوانید از شرکت های ارائه دهنده خدمات حسابداری و مالی بخواهید به تمامی تکالیف مالیاتی شما رسیدگی کنند و بار سنگین رفت و آمد ها مکرر به اداره های دولتی را از دوش خود بردارید.

source

توسط visitmag.ir