معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: سهم‌آبه‌ای از رهاسازی اخیر زاینده‌رود عاید تالاب گاوخونی اصفهان نشد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا، دوم آذر امسال، خروجی سد زاینده رود برای تامین آب کشت پاییزه غرب و شرق اصفهان افزایش یافت و آب به مدت ۱۰ روز در بستر این رودخانه جریان داشت تا از طریق کانال‌های آبیاری به اراضی کشاورزی برسد.

طبق سند «تعیین تکلیف حقابه‌های زاینده‌رود»، سهم‌آبه تالاب گاوخونی ۱۵.۵ درصد است و طبق مطالعاتی که توسط پژوهشگران دانشگاه صنعتی اصفهان با عنوان «تعیین نیاز آبی تالاب گاوخونی و زاینده‌رود برای حفظ کارکردهای زیست محیطی» صورت گرفته، می‌توان در هر شرایطی و در هر نوبت رهاسازی آب، به‌طور متناسب بخشی از نیاز آبی این تالاب را تامین کرد.

حسین اکبری روز شنبه افزود: انتظار ما این بود که بخشی از سهم‌آبه تالاب گاوخونی در رهاسازی اخیر زاینده‌رود تامین شود اما این موضوع محقق نشد.

او افزود: بارندگی موثری در محدوده تالاب گاوخونی از ابتدای امسال تاکنون نداشتیم و بارش‌ها هم در بالادست بسیار کم بوده است از این رو امیدواریم با بهبود وضعیت بارندگی‌ها، شاهد اقدامات لازم به‌منظور رهاسازی آب برای تالاب باشیم.

اکبری گفت: اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان پیگیر است تا در رهاسازی‌های بعدی زاینده‌رود با همراهی مجموعه مدیریتی استان و وزارت نیرو، سهم‌آبه تالاب گاوخونی محقق شود.

معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: تصاویر ماهواره‌ای و پایش‌های میدانی نشان می‌دهد سطح تالاب گاوخونی به جز بخش کوچکی از دهانه آن خشک است.

اکبری با اشاره به خشک بودن ۹۹ درصد از سطح تالاب گاوخونی، اضافه کرد: یک درصد رطوبت در دهانه ورودی تالاب به‌دلیل وجود اندک زه‌آب کشاورزی است.

او گفت: احیای تالاب گاوخونی و پایداری جریان زاینده‌رود یک مطالبه استانی و ملی است که باید با هم‌افزایی و همکاری بخش‌های مختلف و مجموعه مدیریتی استان و کشور، قدم های موثری برای تحقق آن برداشته شود.

معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: اجرای پروژه‌های انتقال آب می‌تواند به کاهش وابستگی صنایع و بخش تامین آب آشامیدنی به زاینده‌رود کمک کند و قدم‌ موثری برای احیای این رودخانه بااهمیت فلات مرکزی ایران و تالاب گاوخونی باشد.
آخرین بار آذر سال ۱۴۰۲ بود که آب از سد «رودَشتِین» به سمت تالاب بین‌المللی گاوخونی به‌منظور تامین حقابه زیست محیطی آن جاری شد و با پیگیری‌ اداره کل حفاظت محیط زیست و مجموعه مدیریت استان اصفهان برای رسیدن آب به تالاب، سد زاینده‌رود به مدت چند روز باز شد.

استمرار جریان رودخانه به‌منظور تامین بخشی از حقابه زیست محیطی تالاب گاوخونی به مدت ۱۷ روز در آذر پارسال موجب شد تا حدود ۱۰ میلیون مترمکعب آب به این تالاب برسد.

تالاب بین‌المللی گاوخونی در شرق اصفهان یکی از بزرگترین و مهمترین تالاب‌های ایران محسوب می‌شود و حقابه آن در سال و در شرایط معمول بارش‌ها، ۱۷۶ میلیون متر مکعب است.

این تالاب پیش از آغاز خشکسالی‌های اخیر، علاوه بر ایجاد فضای فرحبخش در شرق اصفهان، مأمن پرندگان مهاجر و جانوران آبی و منبع درآمد و آسایش ساکنان این منطقه بود اما بدلیل کمبود منابع آبی و نرسیدن آب زاینده‌رود به آن در معرض خشکی قرار گرفت.

به گفته کارشناسان، ادامه این روند می‌تواند تالاب بین‌المللی گاوخونی را به کانون تولید گرد و غبار تبدیل کند و تا شعاع ۵۰۰ کیلومتری خود را تحت تاثیر قرار دهد بنابراین تامین حقابه آن ضروریست.

source

توسط visitmag.ir