روش‌های کاهش استرس برای معامله‌گران بازارهای مالی

استرس طولانی‌مدت، نه تنها موجب شکست معامله‌گران بازارهای مالی می‌شود بلکه سلامت آنها را نیز در معرض خطر جدی قرار می‌دهد. از جمله روشهای مهم کاهش استرس برای تریدرها می‌توان به کسب مهارت لازم برای معامله کردن، ورزش، کاهش مصرف کافئین و بیان احساسات منفی اشاره کرد.

از آنجایی که استرس و اضطراب می‌توانند ضررهای سنگینی برای معامله‌گرانِ بازارهای مالی همچون فارکس، بورس و ارزهای دیجیتال ایجاد کنند و از آنجایی که این ضررها می‌توانند زندگی فرد را از بُعد مالی و روانی تحت تاثیر قرار دهند، شناسایی روشهای مقابله با آنها برای کسب ثروت الزامی است.

۱- مهارت خود در معامله کردن را به سطح حرفه‌ای برسانید.

اساسی‌ترین روش کاهش استرس معاملات، یادگیری ترید کردن به شکل اصولی است. افرادی که بدون بهره‌گیری از آموزش‌های تخصصی و تمرین کافی، به عرصه معامله‌گری وارد می‌شوند، با استرس‌های بیشتری رو‌به‌رو هستند چراکه می‌دانند به دلیل عدم برخورداری از تخصص لازم، احتمال ضرر کردن آنها بیشتر است. همین نکته احساس اضطراب آنها را بیشتر می‌کند. یکی از راه‌های رسیدن به سطح حرفه‌ای، تمرین معامله‌گری در پلتفرم‌هایی همچون تریدینگ ویو (Tradingview) است. این پلتفرم، توسط تریدرهای بسیاری در جهان برای تحلیل نمودار قیمت استفاده می‌شود و تریدرهای مبتدی نیز با استفاده از آن می‌توانند با پول مجازی (Paper trading) به تمرین معامله‌گری بپردازند.

بنابراین در وهله اول بهتر است با استفاده از آموزش Tradingview نحوه کار با این وب سایت را یاد بگیرید. بسیاری از قابلیت‌های تریدینگ ویو که بیشتر برای تحلیل تکنیکال از آن استفاده می‌شود، رایگان است. به عنوان مثال، می‌توان به امکان استفاده از اندیکاتورها و اسیلاتورهای مختلف، ابزارهای ترسیمی متعدد و امکان ذخیره تحلیل اشاره کرد. با استفاده از آموزش جامع تریدینگ ویو می‌توانید به مواردی همچون نحوه ثبت نام رایگان، نحوه کار با ابزارهای موجود در منوهای بالایی، پایینی و کناری تریدینگ ویو، نحوه کار با اندیکاتورها و اسیلاتورها، نحوه ذخیره تحلیل و پاسخ به رایج‌ترین سوالات کاربران این سایت تسلط پیدا کنید.

علاوه بر این، معامله‌گران باید یادگیری دانش اقتصاد، تحلیل تکنیکال و بنیادی مربوط به بازار مالی مورد نظر خود را در سطح حرفه‌ای دنبال کنند تا بتوانند با خاطری آسوده و استرس کمتر، معامله‌گری با پول واقعی خود را آغاز کنند.

۲- بازارهای مالی کم ریسک‌تر را برای سرمایه‌گذاری و معامله‌گری انتخاب کنید.

ریسک، در ذاتِ تمام بازارهای مالی وجود دارد، اما ریسک برخی از این بازارها کمتر است. هر چه ریسک معامله کردن در یک بازار کمتر باشد، احساس استرس ناشی از ترید کردن در آن نیز کمتر خواهد بود. بنابراین بهتر است بازاری با ریسک کمتر را انتخاب کنید. بسیاری از معامله‌گران ایرانی فعال در بازارهای جهانی به دو بازار فارکس (Forex) و ارزهای دیجیتال (Cryptocurrency) علاقه دارند. اینکه فارکس بهتر است یا ارز دیجیتال به دیدگاه معامله‌گر و هدف او از ترید کردن وابسته است. به طور کلی، فارکس بازاری است که ریسک بسیار کمتری از ارزهای دیجیتال دارد. در عین حال، امکان تحلیل قیمت انواع جفت ارزها در آن بیشتر از رمز ارزها است. در دنیای کریپتوکارنسی همه چیز بر پایه شک و تردید بنا شده است چون کاربرد ارزهای دیجیتال در آینده مشخص نیست. در طرف مقابل، جفت ارزهای خارجی در فارکس به دلیل کاربرد و اعتبار بالای ارزهایی همچون دلار، یورو، ین و … در جهان برای ترید کردن ایمنی بیشتری دارند. در نهایت، این طور به نظر می‌رسد که معامله‌گران بازار فارکس، استرس کمتری را نسبت به تریدرهای بازار ارزهای دیجیتال تجربه خواهند کرد.

از طرف دیگر، می‌توان بازار فیوچرز یا آتی را در برابر بازار فارکس قرار داده و ریسک آنها را با یکدیگر مقایسه کرد. در مقایسه دو بازار فارکس و فیوچرز باید به این نکته اشاره کنیم که فارکس بازاری ۲۴ ساعته است. بنابراین می‌توان تاثیر اخبار اقتصادی و سیاسی بر ارزهای کشورهای مختلف را تحلیل کرده و بر اساس آنها ترید کرد. در بازار فیوچرز یا آتی چنین امکانی وجود ندارد. در بازار فیوچرز، قراردادهای آتی بر اساس ابزارهای مختلفی همچون سهام، طلا، نفت، ارزها، شاخص‌ها و … انجام می‌شوند و ساعت معامله در هر کدام از آنها متفاوت است. به همین دلیل نمی‌توان تاثیر اخبار را در لحظه بر معاملات اعمال کرد. بنابراین می‌توان گفت قابلیت تحلیل در زمان بازار، احتمال پیش‌بینی درست قیمت در بازار فارکس را بیشتر کرده و به همین علت، معامله‌گران از نظر روانی، تنش و اضطراب کمتری را تجربه می‌کنند.

۳- قوانین مدیریت ریسک در بازارهای مالی را رعایت کنید.

یکی از مهمترین دلایل ایجاد استرس در سرمایه‌گذاران، ترس از دست دادن سرمایه است. به همین دلیل، افراد تازه‌کار باید حجم معامله خود را کوچک نگاه دارند. به عبارت دیگر، معامله‌گران مبتدی باید در ابتدای کار با بخش بسیار کوچکی از سرمایه خود ترید کنند تا در صورت ضرر کردن بتوانند آن را با معاملات موفق بعدی جبران کنند.

مدیریت ریسک، دانشی گسترده و تخصصی است که به معامله‌گران این امکان را می‌دهد که ریسک معاملات خود را در حد بسیار کوچکی نگه دارند. در نتیجه، با پیروی از قوانین مدیریت ریسک، افراد ضررهای کوچک اما سودهای بزرگی خواهند داشت. طبیعی است که اگر برآیند فرد از معامله کردن، مثبت باشد، استرس او از بین خواهد رفت یا در حد بسیار کوچکی باقی خواهد ماند.

۴- ورزش کنید.

ورزش کردن علاوه بر این که سلامت جسمانی را برای شما به ارمغان می‌آورد، می‌تواند تنش‌های ناشی از معاملات را نیز برطرف کند. البته حتما لازم نیست ورزش‌های تخصصی انجام دهید. پیاده‌روی‌های سریع که به صورت مداوم انجام می‌شوند، می‌توانند به تنهایی بخش زیادی از استرس را از بین ببرند.

۵- مصرف کافئین را کاهش دهید.

مصرف کافئین در مواقعی که احساس خواب آلودگی می‌کنید، می‌تواند مفید باشد اما به هنگام ترید کردن می‌تواند احساس اضطراب شما را بیشتر کرده و در نتیجه احتمال اشتباه کردن را بالا ببرد. بنابراین تا می‌توانید مصرف کافئین را کاهش دهید.

۶- احساسات و تجربیات خود از معامله کردن را با دیگران در میان بگذارید.

اغلب معامله‌گران بازارهای مالی تجربیات مشابهی دارند. در واقع، استرسی که یک معامله‌گر تجربه می‌کند، موضوعی است که سایر معامله‌گران نیز با آن رو‌به‌رو هستند. بنابراین به اشتراک گذاشتن احساسات خود در انجمن‌ها و فروم‌های مخصوص به تریدرها می‌تواند، تنش‌های ذهنی مربوط به آن را کاهش دهد. علاوه بر این، وجود این گروه‌ها موجب می‌شود تا تریدرها خود را در زمینه استرس تنها نبینند. در واقع، مشاهده فردی با مشکل مشابه یکی از موارد مهمی است که به درمان مسائل روان‌شناختی انسان همچون اضطراب کمک می‌کند.

علاوه بر این، ممکن است راهکار مقابله با استرسی که سایر تریدرها معرفی می‌کنند، برای شما اثرات مثبت داشته باشد.

source

توسط visitmag.ir