به گزارش سلامت نیوز به نقل از پیام ما، بیش از ۱۷ میلیون هکتار از زمین‌های ملی و دولتی سیستان و بلوچستان با هدف ایجاد شفافیت در مالکیت و حدود اراضی استان، در چارچوب طرح کاداستر تثبیت و تدقیق شد. اداره ممیزی و حدنگاری اراضی منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان به عنوان متولی مدیریت اراضی انفال، ملی و دولتی، طبق دستورالعمل اجرایی کاداستر انتخاب شده است. این اداره موظف به تدقیق و جانمایی دقیق حدود و موقعیت اراضی ملی و دولتی و همچنین قطعات مستثنیات محاط در آن‌ها شده است.

اختلافات ملکی در زمین‌های کشاورزی یا سایر کاربری‌ها در دهه‌های گذشته به یک معضل تبدیل شده بود به گونه‌ای که گاهی این اختلاف ملکی بر سر یک متر زمین ممکن بود به نزاع یا قهر خانوادگی نیز تبدیل شود.

گاهی همین یک متر زمین، جریان کشت و کار یک خانواده کشاورز را مختل می‌کرد، چه اینکه ممکن بود آب جاری یا چاه کشاورزی زمین مشاع در همان یک متر زمین مورد اختلاف قرار می‌گرفت.

اما با حد نگاری یا کاداستر بسیاری از این مشکلات می‌شود و حدود زمین برای دولت یا مستثنیات مردم به صورت شفاف تعیین خواهد شد.

براساس نظر کارشناسان، نقشه‌های ثبتی یا کاداستر یک سری موجودی‌های نظام یافته قانونمند از اطلاعات، درباره املاک و دارایی‌های غیر منقول در هرکشور یا منطقه است که پایه و اساس آن را نقشه‌ها تشکیل می‌دهند که در این نقشه‌ها محدوده‌های ملکی منعکس شده‌اند.

با اجرای این طرح، علاوه بر پیشگیری از تصرفات غیرقانونی و تعارضات اراضی، مدیریت بهتری بر روی اراضی ملی و دولتی خواهیم داشت که به توسعه پایدار و بهره‌وری بهینه از منابع طبیعی کمک شایانی خواهد کرد

اهداف اولیه به کارگیری این سیستم، ایجاد زمینه بهتر برای ثبت زمین و ارائه روشی مناسب برای کنترل و مدیریت کاربرد بهتر آن است. روش اصلی برای ایجاد چنین نقشه‌هایی ابتدا مشاهدات میدانی است که از طریق فتوگرامتری و نقشه‌برداری و با استفاده از داده‌های شهرداری و اداره ثبت و در نهایت با در اختیار داشتن نقشه های CAD به عنوان نقشه‌های مبنا از منطقه مورد نظر و تبدیل آن به فرمت Shape file و سپس با استفاده از نرم افزارArc Map است.

در همین رابطه مصطفی دلخوش، سرپرست معاونت حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان به ایرنا می‌گوید: بخش ممیزی و حدنگاری اراضی نقش بسیار مهمی در مدیریت اراضی دارد و به صورت مستقیم مسوولیت ثبت، نظارت و اجرای امور مربوط به ممیزی و حدنگاری اراضی را بر عهده دارد.

سرپرست معاونت حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان هدف از این اقدامات را ایجاد شفافیت در مالکیت و حدود اراضی عنوان کرد تا از هرگونه تعارض، تداخل و تصرفات غیرقانونی جلوگیری شود.

وی با بیان اینکه این اداره وظیفه دارد با اجرای دقیق طرح کاداستر، تمامی اراضی ملی و دولتی را بر اساس نقشه‌های به‌روز و استاندارد جهانی ثبت کند؛ افزود: تمامی نقشه‌های قدیمی اسکن شده و مطابق با استانداردهای نقشه‌برداری عملیات کنتورایز و رقومی‌سازی روی آن‌ها انجام شده سپس با تلفیق لایه‌های حقوقی، فنی و توصیفی، و با بهره‌گیری از تصاویر هوایی دهه ۴۰ و به فراخور لایه‌های اطلاعاتی، تصاویر دهه ۷۰ و همچنین تصاویر ماهواره‌ای و برداشت‌های زمینی، حدود اراضی ملی و دولتی بررسی و بر روی نقشه‌های اجرایی مربوط به ماده ۵۶ و ماده ۲ و اراضی موات جانمایی شده است.

دلخوش به نتایج این فرآیند اشاره کرد و گفت: در پایان عملیات کاداستر، تعداد ۶۷۷ پلاک دولتی تثبیت و جانمایی شد که ۶۱۹ هزار و ۴۵۰ هکتار آن اراضی مستثنیات شامل اراضی شخصی، آرای قطعی هیات تعیین تکلیف، محاکم قضایی، واگذاری‌های قطعی و همچنین قسمتی از اراضی خالصه رفع تداخل شده ماده ۵۴ با امور اراضی و اراضی تحویلی به راه و شهرسازی است و همچنین ۱۷ میلیون و ۲۶۲ هزار و ۱۶۳ هکتار از اراضی استان به عنوان اراضی ملی و دولتی تثبیت و جانمایی شده است.

با اجرای این طرح، علاوه بر پیشگیری از تصرفات غیرقانونی و تعارضات اراضی، مدیریت بهتری بر روی اراضی ملی و دولتی خواهیم داشت که به توسعه پایدار و بهره‌وری بهینه از منابع طبیعی کمک شایانی خواهد کرد

وی با اشاره به اهمیت مدیریت اراضی ساحلی تصریح کرد: به منظور مدیریت یکپارچه اراضی ساحلی و جلوگیری از تجاوز و تصرف ارا ضی ساحلی ۶۰ متر از عرض اراضی حریم و یک هزار و ۹۴۰ متر از اراضی ساحلی (در مجموع ۲ کیلومتر از آخرین حد پیشرفت آب دریا در بالاترین نقطه مد) نقشه‌برداری و جانمایی نیز بنچ مارک‌گذاری انجام شده که این اقدامات به منظور شفاف‌سازی حدود اراضی ساحلی و مستحدثات همزمان با کاداستر اراضی ملی و دولتی نهایی و به انجام رسیده و این اقدام نقش موثری در جلوگیری از تجاوز به حریم دریا داشته و زمینه استفاده عموم از دریا را فراهم می‌سازد.

اجرای دقیق طرح کاداستر در استان سیستان و بلوچستان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، چرا که پهناور بودن این منطقه و سطح اراضی ملی و دولتی نیازمند نظارت دقیق و منسجم است. با اجرای این طرح، علاوه بر پیشگیری از تصرفات غیرقانونی و تعارضات اراضی، مدیریت بهتری بر روی اراضی ملی و دولتی خواهیم داشت که به توسعه پایدار و بهره‌وری بهینه از منابع طبیعی کمک شایانی خواهد کرد.

source

توسط visitmag.ir