صنعت شیلات و آبزیپروری به عنوان یکی از ارکان تأمین امنیت غذایی در جهان، با چالشی جدی به نام فسادپذیری آبزیان مواجه است. آلودگی میکروبی به دلیل ناپایداری در نگهداری و حملونقل آبزیان، نیاز به راهکارهای جدید را ضروری میسازد.
پیشنهاد جدید دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا
دانشمندان در دانشگاه کالیفرنیا، با توجه به حجم بالای یخ مصرفی در کارخانههای فرآوری ماهی و خطرات ناشی از ذوب شدن آن، به دنبال ساخت مادهای بودند که بتواند آب را در خود نگه دارد و در دماهای مختلف تغییر نکند. در این راستا، ژلاتین به عنوان مادهای با قابلیت حفظ آب و تشکیل هیدروژلهای مناسب، مورد توجه قرار گرفت.
ساخت یخ ژلهای
با الهام از خواص پروتئینی ژلاتین و توفوی منجمد، تیم تحقیقاتی موفق به تولید یخ ژلهای شد. این ماده، با ویژگیهای منحصر به فردی همچون حفظ آب در ساختار هیدروژلی خود، قادر است بدون نشت در شرایط یخزده یا ذوب شده باقی بماند.
مزایای یخ ژلهای
یخ ژلهای نه تنها گرما را در چندین چرخه انجماد و ذوب جذب میکند، بلکه امکان استفاده مجدد از آن با شستوشو و انجماد دوباره را فراهم میسازد. محوریت سازگاری با محیط زیست این ماده، قابل کمپوست شدن و عدم آلودگی محیط زیست، از دیگر ویژگیهای بارز آن است.
کاربردها و آینده یخ ژلهای
این یخ جدید میتواند در نگهداری مواد غذایی در دماهای مختلف و همچنین در حملونقل مواد غذایی بدون نیاز به یخ معمولی، نقش موثری ایفا کند. علاوه بر این، تیم تحقیقاتی در حال بررسی دیگر بیوپلیمرهای طبیعی، به ویژه پروتئینهای گیاهی برای گسترش کاربردهای این ماده در زمینههای مختلفی از جمله پزشکی و بیوتکنولوژی است.
source