به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، امتحانات نهایی دوازدهمی‌ها از صبح فردا و یازدهمی‌ها از پس‌فردا ‌آغاز می‌شود. امتحاناتی که با توجه به تاثیر آن در کنکور، نقش پررنگی برای آنان ایفا می‌کند و به یکی از حساس‌ترین مراحل زندگی تحصیلی دانش‌آموزان تبدیل شده است. هر اشتباهی می‌تواند آینده تحصیلی آنها را تغییر دهد.

این موضوع، استرس شدیدی را به دانش‌آموزان تحمیل می‌کند. اما در کنار این رقابت نفس‌گیر، دغدغه‌های دانش‌آموزان و والدین کم نیست؛ از احتمال‌ قطعی برق هنگام برگزاری آزمون بگیرید تا نگرانی آنها درباره لو رفتن و سختی سؤالات. البته رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت آموزش‌وپرورش تاکید کرده که سؤالات لو نمی‌رود و در زمان برگزاری آزمون شاهد قطعی برق و اینترنت نخواهیم بود؛ وعده‌هایی که فردا و پس‌فردا محک خواهند خورد.

     
خطر قطع برق محل آزمون

‌ این‌روزها شاهد ناترازی انرژی در کشور هستیم و اصلا یکی از دلایل اصلی برای تغییر ساعات کار مدارس و ادارات همین مسأله بوده، فرض کنید که برق سالن‌های برگزاری امتحانات نهایی به یکباره قطع شود. خاموشی‌هایی که نه‌تنها نظم آزمون‌ها را مختل می‌کند، بلکه به یکی از دغدغه‌های این‌روزهای خانواده‌ها و دانش‌آموزان نیز تبدیل شده است. علیرضا کاظمی، وزیر آموزش‌وپرورش نیز با تاکید بر آمادگی کامل حوزه‌های امتحانی در این خصوص گفته: «مدیران مدارس موظف هستند تمهیدات لازم را برای جلوگیری از قطعی برق و برقراری ارتباط پایدار اینترنت در حوزه‌ها فراهم کنند.»

البته علی تفکری، کارشناس آموزش‌وپرورش هم  به این موضوع اشاره می‌کند و می‌گوید: «مسئولان در تلاش‌اند تا در زمان برگزاری امتحانات نهایی قطعی برق و اینترنت نداشته باشیم.‌ به مدیران مدارس و روسای حوزه‌ها هم اعلام شده که حتما ژنراتور یا موتور برق تهیه کنند که اگر با مشکلی مواجه شدند، سریع آن را برطرف سازند.» به‌هرحال این چالش مهم و جدیدی است، به‌همین‌دلیل مدیرکل آموزش‌وپرورش استان کرمان نیز از مردم خواسته‌ بین ساعت ۷ تا ۱۱ که زمان حضور دانش‌آموزان در حوزه امتحانی است، مصرف برق را کاهش دهند.

     
هیچ سؤالی لو نمی‌رود!

هرساله و در زمان برگزاری چنین آزمون‌های مهمی در کشور، پای سودجویان نیز به میان می‌آید و اخباری مبنی بر لو رفتن سؤالات به گوش می‌رسد. با وجود این‌که محسن زارعی، رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت آموزش‌وپرورش این اطمینان‌خاطر را به دانش‌آموزان داده و اعلام کرده: «هیچ‌گونه امکان لو رفتن سؤالات وجود ندارد. سؤالات به‌صورت رمزگذاری‌شده ارسال شده و رمز آنها تنها دقایقی قبل از شروع آزمون برای بازگشایی ارسال می‌شود.

سپس این سؤالات در محل آزمون پرینت گرفته خواهد شد.» آن‌طور که او توضیح می‌دهد سؤالات در فضایی کاملا قرنطینه طراحی می‌شود و هیچ‌کس به آنها دسترسی ندارد. همچنین حوزه‌های امتحان پیش از شروع آزمون‌ها به‌طور کامل بازرسی شده و تمامی نکات امنیتی بررسی می‌شود؛ مسأله‌ای که ما از علی تفکری، کارشناس آموزش‌وپرورش نیز جویا شدیم و او با توجه به سابقه حضورش در حوزه‌های امتحانی‌ این‌گونه توضیح می‌دهد: «با توجه به این‌که رمز بازگشایی سؤالات حدود دو سه دقیقه پیش از شروع آزمون برای تلفن‌همراه مدیر ارسال می‌شود، بنابراین به‌هیچ‌وجه لو رفتن سؤالات امکان‌پذیر نیست. مگر این‌که در حوزه‌ای بحث  همراه‌داشتن تلفن‌همراه یا سایر وسایل الکترونیکی مطرح باشد.»
او با اشاره به شکل ظاهری صفحه سؤالات ادامه می‌دهد: «تمامی برگه‌ها دارای پس‌زمینه هستند. یعنی کاملا مشخص است که سؤالات از کدام حوزه خارج می‌شود.» بااین‌حال هیچ بعید نیست که در روزهای آتی در فضای مجازی شایعه‌هایی با عنوان «افشای سوالات امتحانات نهایی» دست‌به‌دست شود. 

     
دغدغه‌ای به‌نام سؤالات سخت

شاید میانگین پایین معدل دانش‌آموزان در امتحانات نهایی طی سال‌های اخیر به‌دلیل همین سختی سؤالاتی باشد که به یکی از دغدغه‌های معلمان ودانش‌آموزان بدل شده است.دشواری وغیراستانداردبودن سؤالات امتحانات نهایی ازجمله چالش‌هایی است که با وجود مطالعه دقیق کتاب‌های درسی توسط دانش‌آموزان، همچنان شاهد عملکرد قابل قبولی در بین آنها نیستیم.

علی تفکری در گفت‌وگو با ما ضمن بیان دغدغه‌اش درباره عدم تطبیق تدریس معلمان با نوسانات پیچیده، مفهومی و ادراکی سؤالات امتحانات نهایی می‌گوید:«راهکار مناسب این است که معلمان خودشان را ازآموزش جدا نکنند؛ یعنی مرتب درحال به‌روز کردن اطلاعات‌شان باشند. ماهمچنان شاهد معلم‌هایی هستیم که کتب درسی را با همان دانسته‌های قبلی‌شان تدریس می‌کنند. بنابراین نباید صورت‌مسأله را پاک کنیم و سؤالات را تقلیل دهیم بلکه باید نوع آموزش را ارتقا بخشیم. لازم است که کادر مدرسه و معلمان آموزش‌های ضمن خدمت و دوره‌هایی از این قبیل را طی کنند.» البته مسئولان آموزش‌وپرورش معتقدند که سؤال دشواری وجود ندارد واگردانش‌آموزان کتاب‌های درسی را به‌دقت مطالعه کنند، می‌توانند به سؤالات پاسخ دهند. اما سؤالات بعضی از دروس در سال گذشته حکایت از تعبیر«انتقام‌گیری از دانش‌آموزان» را داشت.

به این ترتیب با ادامه روند تاثیر معدل درکنکور وگسترش امتحانات نهایی به پایه‌های دهم و یازدهم، به نظر می‌رسد که نظام آموزشی ایران در حال پوست‌اندازی است. اما در این تغییر و تحولات نباید یک نکته را فراموش کنیم که سلامت روان دانش‌آموزان از همه مسائل حائز اهمیت‌تر است. 

source

توسط visitmag.ir