دومین روز اردوی ملی مسئله‌محور پانا، متفاوت‌تر از همیشه آغاز شد. صبح این روز با بازدید از جایی که کمتر کسی انتظارش را داشت شروع شد یعنی دارالفنون، نخستین مدرسه مدرن ایران.

این مدرسه تاریخی به همت امیرکبیر در سال ۱۲۳۰ هجری شمسی و در دوره قاجار ساخته شد. هدف از تأسیس دارالفنون، نشان دادن توانایی‌های علمی و عملی ایرانی‌ها به دنیا بود.

وارد ساختمان که شدیم از همان در کوچک ورودی چیزی که انتظارش را نداشتیم روبرویمان قرار گرفت، ساختمانی بزرگ و پر از زیبایی‌. نور صبحگاهی روی شیشه‌های رنگارنگ می‌رقصید و رنگ‌ها به طرز عجیبی در راهروها پخش می‌شدند.

در طول بازدید فهمیدیم که دارالفنون امکانات زیادی داشته؛ از سالن ورزشی و آمفی‌تئاتر گرفته تا سالن غذاخوری، کلاس‌های بزرگ و البته آزمایشگاه‌های مجهز. چیزی که بیشتر از همه چشم ما را گرفت وجود همین آزمایشگاه‌ها بود. 

IMG_20250429_091438_489

دیدن این فضا باعث شد بیشتر به تفاوت آموزش دیروز و امروز فکر کنیم.جایی که آزمایشگاه‌های قدیمی و مجهزش ما را به سفری در دل تاریخ آموزش برد و نشان داد زمانی بوده که علم بیشتر از امروز لمس‌شدنی بود. امکانات آزمایشگاهی دارالفنون یادآور روزهایی بود که آموزش علمی بدون امکانات عملی معنایی نداشت اما امروزه خیلی از مدارس کشور از داشتن چنین فضاهایی محرومند. نبود آزمایشگاه یعنی کاهش انگیزه دانش‌آموزان، سخت‌تر شدن درک دروس و دور شدن بچه‌ها از دنیای واقعی علم.

اگر امروز هم مثل گذشته آزمایشگاه‌های مجهز در مدارس وجود داشت، هم معلم‌ها راحت‌تر آموزش می‌دادند و هم دانش‌آموزها بهتر درس‌ها را یاد می‌گرفتند.

بازدید از دارالفنون برای ما فقط یک گشت و گذار نبود بلکه فرصتی شد تا از نزدیک ببینیم که آموزش در گذشته چقدر جدی گرفته می‌شد. جایی که حالا در حال مرمت است و نسل امروز باید ارزش آن را بیشتر از همیشه درک کند.

source

توسط visitmag.ir