بواسیر یا هموروئید یک عارضه شایع است که در اثر تورم و التهاب سیاهرگهای ناحیه مقعد و راست روده ایجاد میشود. این مشکل میتواند بسیار دردناک و آزاردهنده باشد. امروزه روشهای درمانی متعددی برای این بیماری وجود دارد که از درمانهای خانگی و دارویی تا روشهای جراحی و لیزر را شامل میشود. ما در این مقاله از درمان فوری به بررسی جامع بهترین روش درمان بواسیر میپردازیم.
علل بروز بواسیر
بروز بیماری هموروئید (بواسیر) به عوامل متعددی وابسته است. برخی از شایعترین این دلایل شامل یبوست و اسهال مزمن و مداوم، زور زدن هنگام دفع مدفوع، نشستن طولانی مدت روی توالت و بارداری است. همچنین چاقی، دلایل ژنتیکی و افزایش سن نیز از دیگر عوامل بروز بواسیر در افراد است.
روش های درمان بواسیر
بیماری هموروئید (بواسیر) به سه نوع بواسیر خارجی، داخلی و ترومبوزه دستهبندی میشود. با توجه به علائم و شدت بیماری بواسیر، روشهای درمانی متفاوتی در نظر گرفته میشود. پیشنهاد میشود در صورت مشاهده هرکدام از این نوع بواسیر هرچه سریع تر به دکتر هموروئید مراجعه کنید. در ادامه به معرفی و بررسی هر یک از این تکنیکها میپردازیم.
درمان های خانگی
در شرایطی که علائم هموروئید یا بواسیر خفیف باشد، میتوانید با پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و سالم و رعایت برخی نکات، بیماری را کنترل کرده و از پیشرفت آن نیز جلوگیری کنید. برخی از این درمانهای مؤثر خانگی به شرح زیر است.
- حمام سیتز: نشستن در آب گرم به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه، آن هم چند بار در روز، میتواند به کاهش درد و تورم کمک شایانی کند.
- کمپرس سرد: استفاده از کمپرس سرد روی ناحیه مقعد به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه، چندین بار در طول روز میتواند به کاهش درد و تورم بواسیر کمک کند.
- نوشیدن آب: مصرف آب کافی و مایعات فراوان به نرم شدن مدفوع و جلوگیری از یبوست کمک میکند.
- مصرف فیبر بیشتر: مصرف خوراکیهای پر از فیبر مانند میوهها، سبزیجات و غلات میتواند در کاهش یبوست مؤثر باشد.
- مصرف پمادهای موضعی: استفاده از پمادهای موضعی که حاوی بیحسکننده یا کورتیکواستروئیدها هستند، میتوانند به کاهش درد و خارش در ناحیه مقعد کمک کنند.
- رعایت بهداشت: رعایت بهداشت و تمیز نگهداشتن ناحیه مقعد با استفاده از دستمال مرطوب، تا حد زیادی از عفونت جلوگیری میکند.
درمان های دارویی
اگر درمانهای خانگی برای بواسیر مؤثر نباشند، توصیه میشود تا به پزشک مراجعه کنید. در این شرایط معمولا پزشک داروهایی را برای درمان بواسیر تجویز میکند. این داروها شامل مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن هستند. علاوه بر این استفاده از ملینها و پمادها و شیافهای موضعی نیز میتواند به درمان هموروئید (بواسیر) کمک کند.
درمان های پزشکی
اگر علائم شدیدتر شوند و دیگر داروها نیز مؤثر عمل نکنند، متخصص درمانهای پزشکی را پیشنهاد میکند. روشهای پزشکی شامل بنداندازی لاستیکی، اسکلروتراپی، کوتریزاسیون یا عمل بواسیر با لیزر است که با توجه به شدت بیماری و شرایط فرد، توسط پزشک توصیه میشود. این روشها به شرح زیر است:
۱. روش بنداندازی لاستیکی
در این روش از یک بند لاستیکی برای قطع جریان خون استفاده میکنند. بدین صورت که این بند را دور پایه هموروئید قرار میدهند که در نهایت سبب خشک شدن بواسیر و افتادن آن میشود. این روش درد زیادی را به همراه دارد.
۲ . روش اسکلروتراپی
روش دیگر برای درمان بیماری هموروئید (بواسیر)، روش اسکلروتراپی است. در اسکلروتراپی مادهای را به داخل بواسیر تزریق میکنند. هموروئید در اثر آن ماده به تدریج منقبض شده و از بین میرود.
۳. روش جراحی سنتی
جراحی هموروئید، شامل برداشتن یا اصلاح بافتهای متورم آن است. این امر در نهایت به کاهش علائم بواسیر و جلوگیری از بازگشت بیماری کمک میکند. البته هر فرد ممکن است به روشهای درمانی مختلفی پاسخ دهد. بنابراین پیش از انتخاب نوع درمان خود، با پزشک معالج مشورت کنید.
۴ . روش لیزر
یکی از روشهای نوین درمان بواسیر، لیزر است. در این روش متخصص با استفاده از پرتوهای دقیق لیزری، بافت هموروئید را بدون آسیب به بافتهای اطراف آن برداشته و سبب تسریع بهبود بیماری میشود. در ادامه به بررسی عمیقتر دو روش رایج درمان بواسیر در مواقع شدیدتر میپردازیم.
درمان بواسیر با جراحی سنتی
یکی از روشهای درمان تودههای بواسیر در زمان شدت، جراحی هموروئیدکتومی یا سنتی است. این روش بسیار دردناک است و به کمک یک تیغ جراحی و بیهوشی بیمار انجام میشود. در این روش جراح توده بواسیر را بریده و محل جراحی را بخیه میزند. جراحی سنتی به دلیل استفاده از تیغ، با درد و خونریزی زیادی همراه است. پس از جراحی نیز در مقعد یک پانسمان داخلی صورت میگیرد که برای تعویض آن بیمار باید مجدد به بیمارستان مراجعه کند. علاوه بر این جراحی سنتی بواسیر دوره نقاهت طولانی را در بردارد که گاهی به بیش از ۱ ماه نیز میرسد.

بهترین روش درمان هموروئید (بواسیر)
از میان روشهای موجود معمولا روش درمانهای جدید نسبت به قدیمیها مزیتهای بیشتری دارند. بدین منظور درمان بواسیر با استفاده از لیزر تا به امروز بهترین روش درمان هموروئید شناخته شده است. لیزر اثرات مخربی روی بدن نمیگذارد و ذرات خارج شده از این دستگاه کاملا کنترل شده هستند. علاوه بر این اشعه به صورتی تابیده میشود که فقط بافتهای آسیب دیده را ترمیم میکند و به نواحی دیگر برخورد نمیکند.
مزایای درمان بواسیر با لیزر
بزرگترین مزیت استفاده از این روش، به حداقل رساندن درد و خونریزی است که برای بیمار اهمیت زیادی دارد. البته جالب است بدانید که مزایای درمان هموروئید با لیزر، تنها به این دو عامل ختم نمیشود. موارد زیر از دیگر مزایای استفاده از تکنیک لیزر برای درمان بواسیر به شمار میروند.
- دوره نقاهت کوتاه مدت
- عدم نیاز به پانسمان
- کم هزینه و مقرون به صرفه
- ترخیص از کلینیک در همان روز
- عدم نیاز به بیهوشی عمومی
- استفاده از بیحسی موضعی
- جلوگیری از سرایت بیماریهای ویروسی و عفونی
انواع درمان بواسیر با لیزر
لیزر درمانی بواسیر یک روش کاملا غیر تهاجمی است، نیازی به بیهوشی نداشته و به دو صورت با توجه به نوع بیماری، انجام میشود.
- استفاده از لیزر کم توان
- استفاده از لیزر پرتوان (CO۲)
۱. استفاده از لیزر کم توان برای درمان بواسیر
استفاده از لیزر کم توان معمولا برای درمان هموروئید داخلی کاربرد دارد. در استفاده از این لیزر، تودههای بواسیر داخلی از بین رفته و در نهایت این بیماری درمان میشود.
نحوه عملکرد لیزر کم توان
در ابتدا پزشک ابزار لیزر را وارد مقعد کرده و در جهتهای مختلف به جداره رکتوم میتاباند. هنگامی که اشعه لیزر به تودههای بواسیری برخورد میکند، طول موج اشعه مادون قرمز توسط هموگلوبین خون جذب شده و سبب منعقد شدن خون میشود. در نتیجه این فرآیند، سایز تودههای بواسیر کاهش یافته و از دیواره رکتوم محو میشوند.
۲. استفاده از لیزر پرتوان برای درمان بواسیر
یکی از جدیدترین روشهای درمانی بواسیر، استفاده از لیزر پر توان کربن دی اکسید (CO2) است. این لیزر به راحتی میتواند تودههای هموروئیدی را در درجات مختلف از بین ببرد. این تکنیک لیزری علاوه بر درمان بواسیر داخلی، منجر به از بین بردن تودههای بواسیر خارجی نیز میشود.
نحوه عملکرد لیزر پرتوان CO۲
لیزر پر توان از دقت بالایی در درمان بواسیر برخوردار است. در این روش بدون آسیب به بافتهای اطراف، تودههای بواسیری را از مقعد یا راست روده جدا میکند. زمانی که متخصص پرتوهای لیزر پر توان را به بافت آسیبدیده بواسیری میتاباند، تودههای آن تبخیر شده و از بین میروند. همچنین بعد از اتمام جراحی نیز بیمار نیازی به بستری شدن ندارد و به راحتی میتواند به خانه بازگردد.

نکات مهم قبل از لیزر بواسیر
قبل از انجام لیزر بواسیر، توصیه میشود یک سری اقدامات را انجام دهید تا از عوارضها و عفونتهای احتمالی پیشگیری کنید. پیش از شروع درمان تمامی سوابق پزشکی خود را برای متخصص شرح دهید و در صورت استفاده از داروها یا مبتلا به بیماری خاصی، حتما آن را با پزشک معالج خود در میان بگذارید. اگر داروی شما با عمل لیزر تداخل داشته باشد، بهتر است با مشورت پزشک، مصرف آن را برای مدت زمان کوتاهی قطع کنید. روز انجام لیزر حتما یک همراه با خود داشته باشید تا بتواند کارهای اداری وترخیص شما را انجام دهد. همچنین بهتر است روز قبل از لیزر استحمام کرده و موهای زائد محلی که نیاز به لیزر دارد را اصلاح کنید. این عمل از خطر ابتلا به عفونت جلوگیری میکند.
مراقبت های لازم بعد از لیزر بواسیر
برای رسیدن به نتیجه درمانی مطلوب و جلوگیری از عود مجدد بیماری بواسیر، بهتر است از برخی نکات ساده پیروی کنید. عمدهترین این نکات به شرح زیر آورده شده است.
- استفاده از داروهای مسکن: پس از لیزر، متخصص برای تسریع روند بهبودی، داروهای مسکن تجویز میکند که باید آنها را طبق توصیههای او مصرف کنید.
- مصرف فیبر: توصیه میشود برای جلوگیری از یبوست تا مدتها از رژیم غذایی سرشار از فیبر مانند میوهها و سبزیجات استفاده کنید.
- نوشیدن آب: نوشیدن آب ومایعات فراوان فراموش نشود.
- فعالیت روزانه: سعی کنید فعالیت و ورزش سبک را در روتینهای روزانه خود جای دهید. ورزش به بهبود حرکات روده کمک میکند.
- استفاده از پمادهای ترمیم کننده: اگر پزشک پمادی تجویز نکرده باشد میتوانید با مشورت او از پمادهای ترمیم کننده برای بهبود سریع زخم استفاده کنید.
نگهداری از زخم بواسیر پس از لیزر
پس از انجام عمل لیزر درمانی، یک زخم در ناحیه مقعد ایجاد میشود. عدم مراقبت از زخم میتواند سبب التهاب مجدد در آن ناحیه شود. بنابراین توصیه میشود تا نهایت بهداشت و نظافت را در ناحیه مقعد رعایت کرده و هر روز به دفعات با استفاده از آب گرم، محل را شسته و خشک کنید. همچنین در دوره نقاهت ممکن است ترشحاتی از زخم خارج شود. اصلا جای نگرانی نیست زیرا این ترشحات طبیعی هستند. برای رعایت بهداشت نیز میتوانید محل را پانسمان کرده و یا از پد بهداشتی استفاده کنید. در صورتی که شاهد التهاب و خونریزی غیرطبیعی از مقعد بودید، باید فورا به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
آیا روش لیزر درمانی برای بواسیر دردناک است؟
استفاده از روش لیزر برای درمان بواسیر به مراتب درد کمتری را نسبت به جراحی سنتی برای بیمار ایجاد میکند. زیرا در روش جراحی سنتی از تیغ جراحی استفاده میشود که با درد و خونریزی زیادی حین عمل همراه است. همچنین استفاده از لیزر عوارض احتمالی کمتری را به همراه دارد. لیزر بواسیر یک تکنیک کامل غیر تهاجمی است که درد و خونریزی را به حداقل میرساند.
دوره نقاهت لیزر بواسیر
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، بعد از لیزر بواسیر نیازی به بستری شدن در کلینیک نیست و بیماران در همان روز میتوانند مرخص شوند. همچنین بیمار با گذشت ۱ تا ۳ روز بهبود مییابد و به مرور میتواند فعالیتهای روزمره خود را نیز انجام دهد. البته در این میان رعایت نکات بهداشتی و نظافتی، داشتن یک رژیم غذایی مناسب و پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین نیز بسیار حائز اهمیت است.
هزینه لیزر بواسیر
مهمترین دغدغههای بیماران مبتلا به بواسیر در مواجهه با لیزر درمانی، پرداخت هزینههای مربوط به آن است. به طورکلی هموروئید با توجه به عوامل متعدد در سطوح مختلفی قرار میگیرد و برای تعیین هزینه قطعی آن باید بیمار حتما توسط متخصص مربوطه معاینه شود. با این حال جای نگرانی نیست چون لیزر درمانی معمولا به هزینه کمتری نیاز دارد. البته این هزینهها با انتخاب درمان فوری کمتر نیز میشود. چرا که متخصصان در کلینیک درمان فوری سعی دارند تا خدمات درمانی را با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت ارائه دهند.
جمع بندی
هموروئید (بواسیر) با روشهای مختلفی قابل درمان است. درمانهای خانگی، دارویی، جراحی سنتی و لیزر، هر کدام در شرایط خاصی کاربرد دارند و استفاده از آنها به نظر پزشک معالج بستگی دارد. از میان این روشها، لیزر درمانی جدیدترین، پیشرفتهترین و بهترین روش درمان بواسیر شناخته شده که به کاهش درد و خونریزی هنگام عمل کمک میکند. همچنین دوره نقاهت کوتاهی دارد و در سریعترین زمان ممکن مشکل را رفع میکند. البته قبل و بعد از استفاده از این روش لازم است نکاتی را رعایت کنید تا درمان به بهترین نحو ممکن پیش برود. در نهایت توصیه میشود تا با رعایت نکات پیشگیرانه، تا جای ممکن از بروز این بیماری جلوگیری کنید.
source