نتایج پژوهش جدید محققان سوئدی نشان داد که قهوه تهیه شده در بسیاری از دستگاه‌های قهوه‌ساز، ممکن است حاوی موادی باشد که سطح کلسترول بدن را افزایش می‌دهد.

به گزارش سلام نو دانشمندان دانشگاه «اوپسالا» (Uppsala) و همکاران آنان از دانشگاه فناوری «چالمرز» (Chalmers) بر روی موادی در قهوه به نام «دیترپن‌ها»، عمدتا «کافستول» و «کاهوول»، تحقیق کردند که به افزایش کلسترول بد خون (LDL) کمک می‌کند. این مواد به‌طور طبیعی در چربی‌های قهوه یافت می‌شوند اما وجود آنها در فنجان قهوه شما به نحوه دم کردن قهوه بستگی دارد.

نتایج پژوهش‌های پیشین نشان داد، قهوه تهیه شده بر روی اجاق گاز، حاوی سطوح بالایی از این ترکیبات افزایش‌دهنده کلسترول است. در مقابل، قهوه‌ای که در دستگاه‌های فیلتر قطره‌ای با استفاده از فیلترهای کاغذی دم می‌شود، تقریبا شامل هیچ موردی نیست، زیرا کاغذ موجود در دستگاه، مواد روغنی را به دام می‌اندازد. با این حال، میزان این ترکیبات در قهوه تهیه شده با دستگاه‌های موجود در ادارات و سایر مکان‌های عمومی مشخص نبود به همین دلیل گروه تحقیقاتی سوئدی ۱۴ دستگاه قهوه‌ساز در اتاق‌های استراحت در مکان‌های مختلف کاری را مورد بررسی قرار دادند. این دستگاه‌ها بیشتر از قهوه پیش آسیاب شده از پنج برند معروف استفاده می‌کردند. برخی از ماشین‌ها دانه‌های قهوه را آسیاب می‌کردند اما محققان معتقدند که این مورد، روی سطوح مواد افزایش‌دهنده کلسترول تاثیری ندارد.

طی چند هفته، این گروه تحقیقاتی، نمونه‌هایی را از هر دستگاه در موارد متعدد جمع‌آوری و آنها را در دانشگاه چالمرز تجزیه و تحلیل کرد. محققان دریافتند که سطوح «کافستول» و «کاهوول» به‌طور گسترده‌ای هم بین ماشین‌های مختلف و هم حتی از یک ماشین در زمان‌های مختلف، متفاوت است. به‌طور کلی، رایج‌ترین دستگاه، بالاترین سطح «دیترپن‌ها» را تولید می‌کرد که شامل دستگاه‌هایی است که آب را بدون استفاده از فیلترهای کاغذی به داخل قهوه می‌ریزند. برخی از ماشین‌ها، کنسانتره قهوه را با آب مخلوط می‌کردند که سطوح بسیار پایین‌تری از این مواد ثبت کردند.

برای مقایسه، محققان همچنین قهوه را از روش‌های دیگر دم‌ کردن، ازجمله دستگاه‌های پرکولاتور، دستگاه‌های اسپرسوساز، فرنچ پرس و قهوه‌جوش، تجزیه و تحلیل کردند. قهوه‌جوش دارای بالاترین سطح ترکیبات افزایش‌دهنده کلسترول در هر فنجان بود و برخی از نمونه‌های اسپرسو نیز سطوح بالایی از این ترکیبات داشتند، اگرچه نتایج آن بسیار متفاوت بود، قهوه فرنچ پرس نیز سطوح بالایی از ترکیبات مذکور را نشان داد.

محقق ارشد این تحقیق، دیوید ایگمن اظهار کرد: بیشتر نمونه‌های قهوه مورد آزمایش، دارای «دیترپن‌های» کافی برای افزایش بالقوه سطح کلسترول بد در افرادی بودند که به‌طور منظم قهوه می‌نوشند. وی افزود: اگر فردی هر روز مقدار زیادی قهوه می‌نوشد، بهتر است از دستگاه‌های قهوه‌ساز فیلتر قطره‌ای یا روش دیگری که قهوه را به خوبی فیلتر می‌کند را انتخاب کند.

این یافته‌ها حائز اهمیت هستند زیرا قهوه بخش عمده‌ای از زندگی روزمره است، به ویژه در کشورهایی مانند سوئد که مردم آن، روزانه اغلب چندین فنجان قهوه در محل کار می‌نوشند. روش دم کردن قهوه می‌تواند تفاوت واقعی در سلامت طولانی‌مدت برای قلب ایجاد کند، به‌خصوص برای کسانی که سابقه کلسترول بالا یا سایر عوامل خطر بیماری قلبی دارند.

ایگمن گفت: در حالی که این پژوهش میزان ترکیبات مضر موجود در قهوه را اندازه‌گیری کرده است اما تحقیقات آینده می‌تواند به میزان تاثیر این ترکیبات روی سطح کلسترول در افراد توجه کند. نتایج کنترل‌شده که در آن شرکت‌کنندگان انواع خاصی از قهوه را می‌نوشند و بررسی آزمایش خون آنان، به تایید این تاثیرات کمک می‌کند.

دستگاه‌های قهوه‌ساز تهدیدی برای سلامت شدند

نکات مهم

نتایج این پژوهش منتشرشده در سایت ساینس، از این لحاظ مهم است که خطری پنهان برای سلامتی در چیزی وجود دارد که بسیاری از مردم روزانه بدون فکر مصرف می‌کنند. اگرچه بیشتر مردم می‌دانند که شکر و خامه می‌توانند بر سلامتی آنان تاثیر بگذارند، اما تعداد کمی از مردم می‌دانند که روش دم کردن قهوه می‌تواند نتایج تفاوتی ایجاد کند.

محققان ۱۴ دستگاه محل کار را به دقت آزمایش کردند و دریافتند که بسیاری از آنها ترکیبات افزایش‌دهنده کلسترول قهوه را حذف نمی‌کنند. این واقعیت که حتی یک دستگاه می‌تواند قهوه با سطوح مختلف «دیترپن‌ها» در طول زمان تولید کند، نشان می‌دهد که تعمیر و نگهداری و نحوه استفاده از دستگاه‌ها نیز ممکن است مهم باشد.

افرادی که به سلامتی خود اهمیت می‌دهند می‌دانند که قهوه فیلتر شده با کاغذ، ایمن‌ترین انتخاب در مورد کلسترول است. اگر چندین فنجان قهوه در روز می‌نوشید، تغییر قهوه با دستگاه قهوه‌ساز فیلتر قطره‌ای یا حتی آوردن قهوه از خانه می‌تواند در درازمدت به محافظت از قلب شما کمک کند.

اگرچه این پژوهش توصیه‌های پزشکی ارائه نمی‌دهد، اما بینش ارزشمندی در مورد اینکه چگونه تغییرات کوچک در عادات روزانه می‌تواند منجر به سلامتی بهتر شود را بیان کرده است. همچنین محل‌های کار را تشویق می‌کند تا در انتخاب نوع دستگاه‌های قهوه که استفاده می‌کنند و اینکه آیا ممکن است ناآگاهانه کارمندان خود را در معرض خطر بیشتر بیماری قلبی قرار دهند، تجدیدنظر کنند.

نتایج پژوهش کنونی در نشریه Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases منتشر شده است.

انتهای پیام

source

توسط visitmag.ir