به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، سازمان حفاظت محیط‌زیست امسال مکان‌هایی را در تهران و دیگر استان‌ها در نظر گرفته است تا مردم پس از تعطیلات نوروز ماهی‌های قرمز سفره‌های هفت‌سین را به جای رهاسازی در طبیعت، در محیط‌های آبی بسته آزاد کنند. بازار خرید و فروش ماهی قرمز(کاراس) برای سفره‌های هفت‌سین در آستانه نوروز داغ می‌شود و سپس این گونه مهاجم از تنگ‌های کوچک سفره هفت‌سین به برکه‌ها، رودخانه‌ها و تالاب‌ها راه می‌یابد، به طوری که طی سالیان گذشته جمعیت بسیاری از گونه‌های بومی را کاهش داده و اکوسیستم‌ آبی طبیعت ایران را تخریب کرده است.

ماهی‌ قرمز را کجا رها کنیم؟

غلامرضا ابدالی، مدیرکل دفتر حیات‌وحش: با توجه به نزدیکی سال نو و خرید گونه غیربومی  ماهی قرمز(کاراس)  توسط شهروندان و گستره حضور و خصوصیات زیستی این گونه، ازجمله بکرزایی، تحمل شرایط بد، تهدید زیستی منابع آبی و رقیب گونه‌های بومی، امسال طرحی برای انتقال و رهاسازی این گونه در نظر گرفته شده است. پس از نوروز شهروندان ماهی‌های قرمز را رهاسازی می‌کنند و از این موضوع غافلند که این گونه مهاجم است و آسیب‌های زیادی به اکوسیستم‌ها و گونه‌های بومی وارد می‌کند. به همین دلیل در کلینیک حیات وحش پردیسان آکواریوم بسیار بزرگی ساخته شده و شهروندان تهرانی می‌توانند ماهی‌های قرمز را در این آکواریوم رها کنند. این برنامه به استان‌ها هم اعلام شده و مکان‌های بسته‌ای که به آب‌های آزاد و رودخانه‌ها و تالاب‌ها راه ندارند برای مردم در نظر گرفته می‌شود تا ماهی‌های قرمز خود را در آنها بریزند.

ماهی‌های قرمز می‌توانند بدون هیچ علائمی ناقل بیماری‌های زیادی باشند. بعضی از این ماهی‌ها به باکتری مایکوباکتریوم(سل) آلوده‌اند و تماس آنها با انسان ممکن است موجب ابتلا به بیماری سل شود. ترشحات روی پوست ماهی قرمز ممکن است به آب تنگ یا آکواریوم انتقال پیدا کند و به بروز حساسیت‌های پوستی، اگزما و خارش پوست در کودکان منجر شود. در فضله ماهی‌ها نیز ممکن است باکتری بیماری‌زای سالمونلا وجود داشته باشد که با ورود به بدن موجب ایجاد بیماری دستگاه گوارشی می‌شود. از عوارض این بیماری می‌توان به اسهال، استفراغ و تب شدید اشاره کرد.

انتقال بیماری سل به انسان

ماهی قرمز به کدام گونه‌های بومی ایران آسیب می‌زند؟
ماهی زردک   
در رودخانه‌ها و دریاچه‌های ایران زندگی می‌کند. ازجمله مهم‌ترین گونه‌های بومی است که با ماهی قرمز در رقابت برای غذا و زیستگاه قرار دارد. ماهی قرمز با مصرف منابع غذایی مشترک و تغییر اکوسیستم رودخانه‌ها جمعیت ماهی‌های زردک‌ را کاهش داده است.
سگ ماهی
این گونه از ماهی‌های کوچک کف‌زی که در رودخانه‌های کوهستانی ایران یافت می‌شود، به تغییرات زیستگاه حساس است. ماهی قرمز با تغذیه از تخم‌ و لارو این ماهی باعث کاهش جمعیت آنها شده است.
ماهی سفید رودخانه‌ای و کپورماهیان بومی
ماهی قرمز در رقابت بر سر غذا و اکسیژن با ماهی‌های سفید رودخانه‌ای و سایر کپورماهیان بومی باعث کاهش زادآوری و رشد این گونه‌های آبزی شده است.

ماهیان تالابی و بومی انزلی
در تالاب انزلی رهاسازی ماهی قرمز منجر به برهم خوردن تعادل اکولوژیک شده است. این ماهی باعث کاهش زاد و ولد ماهی‌های بومی، افزایش جلبک‌ها و گیاهان مضر در تالاب انزلی شده است

 

source

توسط visitmag.ir