در مورد انتخاب ظروف آشپزی خود باید آگاهانه تصمیم بگیرید. این مقاله به بررسی خطرات احتمالی مربوط به ظروف نچسب و همچنین بهترین جایگزین‌های غیرسمی برای پخت‌وپز سالم می‌پردازد  

آیا ظروف نچسب سلامت شما را تهدید می‌کنند؟

به‌گزارش انتخاب و به نقل از انلی مای هلث؛ ظروف آشپزی نچسب به دلیل استفاده آسان و تمیز کردن راحت یکی از محبوب‌ترین وسایل آشپزخانه محسوب می‌شوند. اما نگرانی‌های اخیر درباره ایمنی این ظروف باعث شده است بسیاری از افراد این سؤال را بپرسند آیا ظروف نچسب برای سلامتی مضر هستند این ظروف که به دلیل راحتی استفاده جزو اصلی آشپزخانه‌های مدرن شده‌اند حالا به موضوع بحث‌های جدی میان متخصصان سلامت و مصرف‌کنندگان تبدیل شده‌اند. اگرچه استفاده از این ظروف پخت‌وپز و تمیز کردن را آسان می‌کند اما نمی‌توان سؤال‌ها و نگرانی‌های موجود در مورد خطرات احتمالی سلامت ناشی از استفاده از این محصولات را نادیده گرفت  

 

دکتر راوی کساری پزشک عمومی در بیمارستان‌های آپولو اسپکترا در بنگلور ارتباط بین PFOA اسید پرفلوئورواکتانوئیک یک ماده شیمیایی مورد استفاده در ساخت لایه‌های تفلون و آسیب به کبد و خطر سرطان را توضیح می‌دهد  

PFOA چیست و چرا خطرناک است  

PFOA یک ماده شیمیایی مصنوعی است که زمانی برای ساخت لایه‌های تفلون استفاده می‌شد. تحقیقات نشان داده‌اند که این ماده به مدت طولانی در محیط و بدن انسان باقی می‌ماند. پوشش موجود در بیشتر ظروف نچسب حاوی مواد شیمیایی مانند PFOA است که تا چند سال اخیر به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گرفت. اگرچه بسیاری از برندها اکنون ادعا می‌کنند محصولاتشان فاقد PFOA است اما تابه‌ها و ظروف کهنه یا محصولات بی‌کیفیت ممکن است همچنان خطرزا باشند  

 

دکتر کساری توضیح می‌دهد که ظروف نچسب هنگامی که بیش از 500 درجه فارنهایت گرم شوند گازهای سمی تولید می‌کنند. این گازها می‌توانند سبب ایجاد بیماری موقتی معروف به تب گاز پلیمر شوند که شبیه به علائم آنفلوآنزا است. قرار گرفتن مکرر در معرض این گازها ممکن است به مشکلات مزمن تنفسی منجر شود. به علاوه لایه‌های خط‌افتاده یا پوسته‌شده می‌توانند ذرات مضر را وارد غذا کنند  

 

ارتباط PFOA با آسیب کبدی و سرطان  

دکتر کساری توصیه می‌کند که باید از گرمای زیاد اجتناب کنید از ابزارهای آشپزی نرم و ویژه برای این ظروف استفاده کنید و به گزینه‌های ایمن‌تری مانند استیل ضدزنگ یا چدن روی بیاورید. PFOA که به طور گسترده‌ای برای تولید ظروف نچسب استفاده می‌شد با مشکلات جدی سلامتی از جمله آسیب‌ به کبد و سرطان ارتباط دارد. او اضافه می‌کند که یک تابه تفلون خط‌افتاده یا آسیب‌دیده می‌تواند مواد شیمیایی مانند PFOA را وارد غذا کند که با بیماری‌هایی مانند آسیب‌های کبدی و سرطان ارتباط دارند

 

این متخصص دو نگرانی عمده را برجسته می‌کند 

آسیب به کبد PFOA در کبد تجمع می‌یابد باعث التهاب شده و عملکرد آن را در طول زمان مختل می‌کند  
ریسک سرطان آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان PFOA را به عنوان ماده‌ای احتمالاً سرطان‌زا طبقه‌بندی کرده و آن را با سرطان‌های کلیه و بیضه مرتبط دانسته است  

 

حتی مقادیر کم PFOA می‌تواند تعادل هورمونی را مختل کرده و سیستم ایمنی را تضعیف کند. کودکان و زنان باردار بیشترین آسیب‌پذیری را در برابر این ماده دارند  

 

خطرات ظروف نچسب برای سلامتی  

استفاده نادرست از ظروف نچسب خطرات سلامتی را افزایش می‌دهد. این متخصص هشدارهای کلیدی زیر را به اشتراک می‌گذارد  

 

گرمای بیش از حد پخت‌وپز با حرارت بالا باعث تجزیه پوشش ظروف نچسب شده و گازهای سمی آزاد می‌کند  

سطوح خراشیده استفاده از ابزارهای فلزی یا پاک‌کننده‌های ساینده پوشش ظروف را خراب کرده و خطر آزاد شدن مواد شیمیایی به غذا را افزایش می‌دهد  

استفاده طولانی‌مدت ظروف قدیمی با پوشش فرسوده احتمال بیشتری برای آزاد کردن مواد مضر دارند  

 

علائمی مانند سردرد لرز یا سرفه پس از آشپزی ممکن است نشانه قرار گرفتن در معرض گازهای سمی باشد. در طول زمان قرار گرفتن مکرر در معرض این گازها می‌تواند باعث مشکلات مزمن ریوی شود  

 

یک مطالعه در سال 2020 انجام‌شده توسط مؤسسه ملی سلامت ارتباط قوی بین قرار گرفتن در معرض PFOA و آسیب‌های کبدی را پیدا کرد. محققان نمونه خون چهار هزار بزرگسال را تجزیه و تحلیل کردند و متوجه شدند افرادی که سطح PFOA بالاتری داشتند آنزیم‌های کبدی بالاتری داشتند که نشان‌دهنده استرس کبدی است. این مطالعه همچنین اشاره داشت که قرار گرفتن در معرض PFOA خطر ابتلا به بیماری کبدی چرب غیرالکلی را افزایش می‌دهد که با سیروز و سرطان کبد مرتبط است. این تحقیقات هشدارهای دکتر کساری را تأیید می‌کند و بر نیاز به اجتناب از قرار گرفتن در معرض PFOA از طریق استفاده از ظروف آشپزی تأکید دارد  

 

جایگزین‌های ایمن‌تر برای ظروف نچسب  

تعویض ظروف نچسب با ظروف ایمن‌تر خطرات سلامتی را کاهش می‌دهد. دکتر کساری گزینه‌های زیر را پیشنهاد می‌کند  

 

استیل ضدزنگ بادوام و غیرواکنشی ایده‌آل برای سرخ کردن و تفت‌دادن  
ظروف چدنی به‌طور طبیعی نچسب بوده و در صورت آماده‌سازی مناسب آهن مورد نیاز بدن را به غذا اضافه می‌کند  

ظروف با پوشش سرامیکی فاقد PFOA و PTFE هستند اما از گرم کردن بیش از حد آن‌ها باید اجتناب شود  

 

همچنین توصیه می‌شود برای جلوگیری از خراش از ابزارهای آشپزی چوبی یا سیلیکونی استفاده کنید. حتی برای ظروف ایمن‌تر نیز باید از حرارت کم یا متوسط برای پخت‌وپز استفاده کنید  

نتیجه‌گیری  

ظروف نچسب اگرچه بسیار کاربردی هستند اما در صورت استفاده نادرست می‌توانند خطرات سلامتی به همراه داشته باشند. گرمای بیش از حد یا آسیب به پوشش این ظروف باعث آزاد شدن گازها و مواد شیمیایی سمی مانند PFOA می‌شود که با آسیب‌های کبدی و سرطان ارتباط دارند. انتخاب جایگزین‌های ایمن‌تر مانند استیل ضدزنگ یا چدن اجتناب از حرارت زیاد و دور انداختن ظروف قدیمی می‌تواند از سلامت شما و محیط‌زیست محافظت کند. همان‌طور که دکتر کساری توصیه می‌کند باید سلامت طولانی‌مدت را به راحتی کوتاه‌مدت ترجیح دهیم. همین امروز تغییر را آغاز کنید تا بدنتان و سیاره زمین از شما تشکر کنند  

source

توسط visitmag