ارتودنسی روشی رایج و موثر برای اصلاح مشکلات دندانی و ناهنجاریهای فک است. با این حال، گاهی اوقات پس از برداشتن براکتها، دندانها زرد میشوند که میتواند برای افراد نگرانکننده باشد. درک دلایل احتمالی زرد شدن دندان بعد از ارتودنسی میتواند به شما در یافتن راه حل مناسب کمک کند؛ در ادامه با ما همراه باشید.
دلایل زرد شدن دندان بعد از ارتودنسی
درمان ارتودنسی معمولا حدود هجده ماه طول میکشد و زرد شدن دندانها پس از اتمام این دوره، مسئلهای ناخوشایند است.
ابتدا با دلایل زرد شدن دندان بعد از ارتودنسی آشنا میشویم و سپس روش های سفید کردن دندان ارتودنسی شده را معرفی میکنیم تا در کنار صاف کردن دندانها، بتوانید جلوه درخشان آنها را نیز حفظ کنید.
در این بخش با ما همراه باشید تا ۶ دلیل زرد شدن دندان بعد از ارتودنسی را بدانید.
۱. رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
رعایت بهداشت دهان و دندان، به ویژه برای کسانی که ارتودنسی دارند، از اهمیت ویژهای برخوردار است. برای جلوگیری از زرد شدن دندانها و سایر مشکلات، لازم است حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و حتماً از مسواک بین دندانی برای تمیز کردن فضای بین براکتها و دندانها استفاده کنید.
نخ دندان کشیدن روزانه نیز به تمیزی فاصله بین دندانها و لثهها کمک میکند. در نهایت، استفاده از دهانشویه آنتیباکتریال، دهان شما را از هرگونه باکتری و آلودگی پاک میکند. با رعایت این نکات ساده، میتوانید از زرد شدن دندان بعد از ارتودنسی در طول دوره درمان محافظت کنید.
۲. مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگدانهدار
بسیاری از خوراکیها و نوشیدنیهای رنگی که مصرف میکنید، به مینای دندان آسیب میزنند و باعث زرد شدن آن میشوند. برای جلوگیری از این مشکل، توصیه میشود مصرف این مواد را محدود کنید و در صورت مصرف نوشابه، سس، آبنبات، انواع توت، شکلات، چای پررنگ، آب آلبالو و قهوه؛ بلافاصله مسواک بزنید یا دهان خود را با آب بشویید.
۳. استعمال سیگار و سایر دخانیات
مصرف دخانیاتی مانند سیگار یکی از دلایل زرد شدن دندان بعد از ارتودنسی است. چراکه مواد موجود در سیگار به راحتی جذب دندان شده و موجب زردی و پوسیدگی میشوند. اگر میخواهید پس از ارتودنسی دندانهای سالم و درخشانی داشته باشید و با کمترین مشکل این درمان را انجام دهید، بهتر است مصرف سیگار و سایر دخانیات را کاهش دهید یا به طور کامل ترک کنید.
۴. استفاده از برخی دهانشویهها
در حالی که استفاده از دهانشویه در طول درمان ارتودنسی توصیه میشود، انتخاب نوع مناسب آن بسیار مهم است. هر دهانشویهای برای دندانهای ارتودنسی شده مناسب نیست و بهتر است برای انتخاب دهانشویهٔ آنتیباکتریال حاوی فلوراید با متخصص ارتودنسی خود مشورت کنید.
همچنین باید از دهانشویههای حاوی موادی مانند ستیل پیریدینیوم و کلرهگزیدین که میتوانند باعث ایجاد لکههای زرد روی دندانها شوند، پرهیز کرد.
۵. به کارگیری مواد سفیدکننده و روشهای بلیچینگ دندان
در طول درمان ارتودنسی، از خمیردندانهای سفیدکننده و قوی استفاده نکنید، چرا که این کار باعث آسیب به مینای دندان و از بین رفتن آن میشود.
سفید کردن دندانها در این دوره، فقط بخشهایی از دندان را که در معرض دید هستند، سفید میکند و قسمتهای زیر براکتها و سیمها همچنان زرد باقی میمانند و پس از برداشتن آنها، لکههای زرد روی دندانها دیده میشود.
۵. بروز عوامل داخلی
زرد شدن دندانها پس از ارتودنسی میتواند تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله برخی بیماریهای زمینهای، مصرف داروهای خاص و حتی مواد شیمیایی مورد استفاده در فرآیندهای دندانپزشکی قرار بگیرد. این عوامل ممکن است به مرور زمان باعث تغییر رنگ مینای دندان شده و سفیدی طبیعی آن را کاهش دهند.
روش های سفید کردن دندان بعد از ارتودنسی
سه روش کلی برای سفید کردن دندان ارتودنسی شده وجود دارد که در ادامه هر سه روش به طور کامل توضیح داده شدهاند:
روش اول؛ استفاده از محصولات سفید کننده بدون نسخه
محصولات سفید کننده دندان از قبیل نوارهای سفید کننده، خمیردندان های سفید کننده و قلم های سفید کننده به راحتی در دسترس هستند و می توان آن ها را از داروخانه ها و فروشگاه ها تهیه کرد. با این وجود، میزان سفید کنندگی این محصولات پس از ارتودنسی بسیار جزئی است. زیرا غلظت مواد سفید کننده موجود در این محصولات کم میباشد.
از این گذشته، این محصولات ایمنی کافی ندارند و می توانند به دندان های تازه مرتب شده شما آسیب وارد کنند. به عنوان مثال، این محصولات می توانند باعث تحلیل مینا و در نتیجه حساس شدن دندان های شما شوند. به همین دلایل، استفاده از این محصولات آنچنان توصیه نمی شود.
روش دوم؛ به کارگیری کیت های بلیچینگ در خانه
یکی دیگر از روشهای سفید کردن دندان ارتودنسی شده؛ استفاده از کیت بلیچینگ میباشد. این کیتها حاوی قالب هایی هستند که ژل سفید کننده در آنها قرار می گیرد و روی دندان ها قرار می گیرند. این کیت ها به دلیل داشتن درصد پایین مواد سفید کننده، تاثیر کمتری نسبت به بلیچینگ دندان در مطب دارند، اما همچنان می توانند به سفید شدن دندان ها بعد از ارتودنسی کمک کنند.
روش سوم؛ بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی
هرچند کیتهای خانگی و محصولات بدون نسخه به راحتی در دسترس هستند، اما اثربخشی آنها به اندازه روشهای حرفهای نیست. اگر به دنبال بهترین نتیجه برای سفید کردن دندان ارتودنسی شده هستید، بلیچینگ در مطب دندانپزشک گزینهای سریع، موثر و ایمن است که میتواند تا ماهها یا حتی بیش از یک سال سفیدی دندانها را حفظ کند.
در نهایت؛ در صورت مشاهده زرد شدن دندان بعد از ارتودنسی، از سفید کردن فوری دندانها خودداری کنید. توصیه میشود که یک دوره شش ماهه به دندانهای خود بدهید تا رنگ آنها به حالت طبیعی بازگردد. در این بازه زمانی، دندانها فرصت مییابند تا با شرایط جدید بدون وجود بریسها سازگار شوند و رنگ آنها بهبود یابد.
source