کد خبر: 277372
تاریخ انتشار: پنجشنبه 04 بهمن 1403 – 19:19
به گزارش بهداشت نیوز حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در نهمین همایش ملی سلامت معنوی اسلامی که در شهر قم برگزار شد، به ارائه سخنانی جامع پیرامون سلامت و ابعاد مختلف آن پرداخت. وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به اهمیت جایگاه سلامت در زندگی انسان، آن را در کنار معیشت، امنیت و عقلانیت، از نیازهای اساسی برشمرد و بر ضرورت برنامهریزی جامع برای ارتقای سطح آن تاکید کرد.
استاد خسروپناه در ادامه به تشریح ابعاد مختلف سلامت پرداخت و گفت: «این مفهوم شامل جنبههای دانشی، بینشی، نگرشی، اخلاقی و کنشی است که در غرب تحت عنوان سلامت شناختی شناخته میشوند. دستیابی به سلامت کنشی، مستلزم تحقق سلامت در ابعاد دانشی، بینشی، نگرشی و اخلاقی است و این جنبهها میتوانند در قالب تفکر اسلامی تحت عنوان سلامت حکمی تعریف شوند.»
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین به ابعاد دیگر سلامت اشاره کرد و گفت: «سلامت اجتماعی، جسمی، ذهنی، عاطفی، هیجانی، لذتجویی و معنوی، از دیگر ابعاد مهم سلامت هستند که در مجموع تحت عنوان سلامت زندگی شناخته میشوند و استقرار و نهادینهسازی این ابعاد میتواند پایهگذار یک زندگی حکیمانه باشد.»
حجتالاسلام و المسلمین خسروپناه در بخش دیگری از سخنان خود به تفاوتهای میان سلامت معنوی در اسلام و سایر مکاتب اشاره کرد و اظهار داشت: «سلامت معنوی اسلامی بر پایه عقلانیت و توحید بنا شده است و با معنویت سکولار تفاوت اساسی دارد. تمام ابعاد سلامت معنوی در دیدگاه اسلامی با توحید پیوند خوردهاند و این ویژگی، آن را از سایر مکاتب متمایز میکند.» وی تاکید کرد که این تمایز، بنیاد و اساس سلامت معنوی اسلامی را تشکیل میدهد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به نقش فناوریهای نرم در سلامت معنوی کودکان و نسل جوان گفت: «امروزه کودکان و نسل جوان از طریق ابزارهایی نظیر بازیهای رایانهای، عروسکها، اسباببازیها، فیلمها و سریالها، سلامت معنوی خود را تقویت یا دچار آسیب میکنند. لذا تدوین سند ملی اسباببازی در کشور آغاز شده و مقابله با قاچاق اسباببازی نیز به طور جدی دنبال میشود.»
استاد خسروپناه در ادامه از تصویب تشکیل ستاد سلامت در شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد و افزود: «راهاندازی این ستاد، پیگیری مقوله سلامت معنوی را به طور جدیتری در دستور کار قرار میدهد.» وی در همین راستا بر لزوم برنامهریزی جامع برای ارتقای سلامت معنوی تاکید کرد و گفت: «فرزندان و کودکان به شدت در معرض آسیبهای اجتماعی قرار دارند و در این راستا، گسترش سلامت معنوی نیازمند توجه به فناوریهای نرم و برنامهریزی جامع است.»
وی همچنین بر اهمیت همکاری بین حوزههای علمی و دینی برای ارتقای سلامت معنوی تاکید کرد و گفت: “حوزه علم و دین باید در کنار یکدیگر تلاش کنند تا مفاهیم معنوی را به زبانی قابل فهم برای عموم مردم بیان کنند. ما نیازمند تولید محتوای مناسب در حوزه سلامت معنوی هستیم که بتواند بر زندگی فردی و اجتماعی تاثیر مثبت بگذارد.”
در ادامه این همایش دو روزه که با حضور جمعی از مسئولان ارشد کشوری، اساتید و نخبگان حوزه سلامت برگزار شد، به موضوعاتی همچون: چیستی، مبانی و شاخصهای سلامت معنوی اسلامی و ارتباط آن با دیگر ابعاد سلامت، روششناسی سلامت معنوی اسلامی از جهت” مطالعه و پژوهش” و”تعلیم و تربیت”، نقش نهاد خانواده در تحول و ارتقاء سلامت معنوی اسلامی، آسیبشناسی نظام آموزش و پرورش کشور از جهت سلامت معنوی اسلامی، راهکارهای نهادینهسازی سلامت معنوی اسلامی در نظام آموزش و پرورش کشور و دیگر موضوعات مهم حوزه سلامت معنوی پرداخته شد.
در این همایش، همچنین بر اهمیت جایگاه معنویت در نظام سلامت، اخلاق پزشکی و نقش آموزههای اسلامی در بهبود سلامت جامعه تاکید شد. شرکت کنندگان همچنین بر ضرورت تلفیق علم و معنویت در نظام سلامت کشور، به عنوان راهی برای ارتقای سلامت فردی و اجتماعی تاکید کردند. این رویداد علمی فرصتی برای تعامل و هماندیشی میان اندیشمندان حوزه سلامت و دین فراهم کرد تا با ارائه آخرین دستاوردهای پژوهشی، گامهای موثری در این زمینه برداشته شود.
منبع: شورای عالی انقلاب فرهنگی
source