مقدمه
آیا میدانید در ایران افراد ۳۰ تا ۴۰ ساله که در سن فعالیت اجتماعی هستند، ۱۲ تا ۱۳ دندانِ ازدسترفته و بیش از ۵۵ درصد از افراد بالای ۶۵ سال نیز دیگر هیچ دندانی برایشان باقی نمانده است؟ کاشت ایمپلنت دندان یک گزینه عالی برای جایگزینی دندانهای ازدسترفته و پوسیده است. اگر قصد دارید عمل ایمپلنت دندان را انجام دهید نیاز به یک مشاوره ایمپلنت دندان قبل از کاشت اجتنابناپذیر است. در این مقاله از هلثی لایف تمامی مواردی که در مراحل انجام ایمپلنت با آن مواجه میشوید را بررسی میکنیم تا نسبت به اقدامات قبل از ایمپلنت دندان آگاهی یابید.
ایمپلنت دندان و مزایای آن
از دست دادن دندانها به دلایل مختلفی میتواند بسیار چالشبرانگیز باشد. خوشبختانه با کمک کاشت ایمپلنت دندان میتوان از بیشتر این چالشها عبور کرد. ایمپلنتهای دندانی قطعات پروتزی کوچکی هستند که برای جایگزینی پایه دندان ازدسترفته استفاده میشوند. پس از قرار دادن آنها، پروتز دیگری از روکش یا بریج برای تکمیل فرآیند جایگزینی دندان استفاده میشود.
ایمپلنت از آن نظر نسبت به درمانهای دیگر در اولویت است که ازنظر ظاهری و عملکرد کاملاً شبیه دندانهای اصلی است و همچنین ازنظر هزینه و کار آیی نیز بهصرفه بوده و مدتزمان دوام آن زیاد است.
مراحل مشاوره ایمپلنت دندان
فرآیند کاشت ایمپلنت با مشاوره آغاز میشود که در آن، کلیتی از مراحل درمان پیش رو ارائه میگردد. این امر به شما کمک میکند تا با مراحل مختلف کاشت ایمپلنت آشنا شده و برای آن آماده شوید.
برای انجام موفقیتآمیز ایمپلنتهای دندانی نیاز به یک متخصص ایمپلنت باتجربه و زبده دارید. به بیان دیگر نقطه شروع یک مشاوره خوب، انتخاب یک متخصص کار بلد است. پس برای این موضوع وقت کافی بگذارید و با پرس و جو، دیدن نظرات بیماران قبلی و موارد مشابه یک تا سه متخصص ایمپلنت که با انتظارات شما همسو هستند، پیدا کنید. پس از انتخاب متخصص و تعیین یک وقت مشاوره، بهطورمعمول مراحل مشاوره ایمپلنت زیر را طی خواهید کرد:
مشاوره اولیه و ارزیابی جامع
هنگامی که تصمیم به کاشت ایمپلنت دندان گرفتید و در زمان تعیینشده به کلینیک و مطب مراجعه کردید، دندانپزشک با دقت و جامعیت، وضعیت دهان و دندان شما را ارزیابی و موارد زیر را انجام میدهد:
- معاینه کامل دهان و دندانها: متخصص وضعیت دندانها، لثهها و استخوان فک شما را ارزیابی میکند.
- بررسی عادات بهداشت دهان و دندان: رعایت بهداشت دهان و دندان قبل و بعد از کاشت ایمپلنت بسیار مهم است. دندانپزشک درباره این موارد از شما سؤال کرده و در صورت نیاز قبل از کاشت ایمپلنت از شما میخواهد تا آنها را اصلاح کنید. مثل دندانقروچه، سیگار کشیدن، رژیم غذایی و …
- تهیه تصاویر رادیولوژی: در صورت نیاز دندانپزشک برای اطمینان از موفقیت کاشت ایمپلنت، یک تصویربرداری دقیق و سهبعدی از دندانها و فک شما که عکسبرداری CBCT نام دارد، تجویز میکند. با این عکس دندانپزشک از وضعیت ریشهها، استخوان فک و سایر ساختارهای دهانی باخبر میشود.
- بررسی سوابق پزشکی: متخصص ایمپلنت درباره سوابق پزشکی از شما سؤال میکند تا از وجود هرگونه بیماری یا حساسیت که میتواند بر روند درمان تأثیر بگذارد، آگاه شود. در این مرحله لازم است تا با دندانپزشک خود صادق باشید و او را از وجود هرگونه بیماری مطلع سازید.
- ارزیابی کیفیت بافت استخوان: پایداری و موفقیت ایمپلنتهای دندانی به کیفیت و تراکم استخوان فک شما بستگی دارد. دندانپزشک با انجام عکسبرداریهای لازم، تراکم استخوان فک شما را ارزیابی میکند تا در صورت نیاز اقدامات اضافی مانند پیوند استخوان انجام شود.
- ارائه گزینههای درمانی متنوع: با توجه به شرایط خاص دهان و دندان شما و بررسی موارد بالا گزینههای درمانی مختلفی مانند کاشت ایمپلنت، بریج دندانی یا دندان مصنوعی را به شما ارائه و مزایا و معایب هر یک را توضیح میدهد.
- ارجاع به متخصص و جراح لثه: در صورت وجود بیماریهای لثه، دندانپزشک قبل از اقدام به کاشت ایمپلنت، شما را به یک متخصص و جراح لثه ارجاع میدهد.
برنامهریزی درمان شخصیسازیشده و منحصربهفرد
پس از بررسیهای اولیه و جمعآوری اطلاعات کامل در خصوص وضعیت دهان و دندان شما، متخصص ایمپلنت موارد زیر را در برنامه درمانی مخصوص شما لحاظ خواهد کرد:
- انتخاب نوع ایمپلنت و روکش: دندانپزشک با توجه به شرایط خاص دهان و دندان شما، بهترین نوع و روکش ایمپلنت را انتخاب خواهد کرد.
- نیاز به جراحیهای تکمیلی: در برخی موارد، ممکن است قبل از کاشت ایمپلنت نیاز به برخی اقدامات قبل از ایمپلنت دندان خاص مانند جراحی لثه، پیوند استخوان یا سایر اقدامات داشته باشید.
- انتخاب نوع بیحسی یا بیهوشی: دندانپزشک با در نظر گرفتن تحمل شما نسبت به درد و حساسیت به داروها و داشتن بیماریهای زمینهای یا خاص مثل بیماری قبلی یا دیابت، بهترین روش بیحسی یا بیهوشی را برای شما انتخاب خواهد کرد.
بعضی از افراد کاشت ایمپلنت را یک جراحی سخت و دردناک تلقی میکنند. دندانپزشک با ارائه توضیحات کامل و پاسخ به سؤالات شما، سعی خواهد کرد تا اضطراب شما را کاهش داده و شما را برای مراحل درمان آماده کند.
۳- بررسی هزینهها و پوشش بیمهای
کاشت ایمپلنت یک درمان پرهزینه و چالشبرانگیز است. ازآنجاکه این درمان بهعنوان یک عمل زیبایی مطرح میشود بیمه آن را پوشش نمیدهد. پزشک بهصورت کامل قیمت ایمپلنت دندان را مرحلهبهمرحله و با انتخاب گزینههای مختلف شفافسازی میکند.
بعضی از بیمههای تکمیلی ایمپلنت را پوشش میدهند و بیمار میتواند بخشی از هزینه را از این طریق تأمین کند. درصورتیکه تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار دارید، حتماً اطلاعات لازم در خصوص قوانین بیمه، نحوه پذیرش و محاسبه بیمه ایمپلنتت را کسب کنید. جراحی ایمپلنت یک فرایند چندمرحلهای است، در بعضی مواقع امکان بخشبندی کردن هزینه برای بیماران نیز وجود دارد.
۴- برنامهریزی زمانی
ارائه برنامه زمانی شفاف و مرحلهبهمرحله و مدتزمان دوره نقاهت مربوط به هر مرحله و مراقبتهای قبل و بعدازآن شامل زمان کاشت، روکش گذاری، دوران نقاهت، قرار ملاقاتهای بعدی و… از طرف پزشک این امکان را به شخص میدهد تا بتواند انتخاب درستی داشته باشد.
تصور بعضی از بیماران از ایمپلنت یک درمان سریع یک یا دوهفتهای است، به دلیل زمان موردنیاز برای ترکیب پایه و استخوان فک (فرایندی به نام osseointegration است) که در بعضی مواقع حتی سه ماه به طول میانجامد، ممکن است تکمیل دوره درمان ایمپلنت بیش از یک ماه طول بکشد. این شیوه درمان، مناسب شخصی که به دنبال درمان سریع و در مدتزمان کم باشد، نیست.
جمعبندی
با توجه به اهمیت بالای ایمپلنت دندان و تأثیر مستقیم آن بر سلامت بدن و زیبایی چهره، مشاوره قبل از ایمپلنت یک گام ضروری است. در این جلسه، دندانپزشک ضمن بررسی دقیق شرایط دهان و دندان، وضعیت جسمی و انتظارات، به سؤالاتتان پاسخ داده و درباره معایب و مزایای ایمپلنت با شما صحبت میکند. با مشاوره اقدامات قبل از ایمپلنت دندان و بررسی کامل، به دور از اضطراب و عجله، با توجه به شرایط مالی و جسمی خود میتوانید بهترین انتخاب را برای جراحی و انتخاب نوع درمان داشته باشید.
source