رحمان دهقانی، در صد و چهلمین جلسه مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی درباره وضعیت و آسیبشناسی برنامههای مربوط به حفظ قرآن کریم گفت: در سالهای گذشته، تلاشهای متعددی برای اجرای برنامههای ملی حفظ قرآن انجام شده است، اما برخی مسائل باعث کندی یا توقف پیشرفتها بوده است.
معاون راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی به کمبود انگیزه، ضعف در فرهنگ عمومی و چالشهای ساختاری در برنامهریزی و اجرای این طرحها اشاره کرد و افزود: «حدود ۳۰ درصد از اقدامات در بهترین حالت به نتیجه رسیده است و برخی دستگاهها هنوز وارد عمل نشدهاند.»
دهقانی با اشاره به تدوین «سند ملی حفظ» و جلسات متعدد شورای توسعه فرهنگ قرآنی برای آسیبشناسی، به ۱۴ چالش اصلی اشاره کرد که بهعنوان موانع کلیدی شناسایی شدهاند. او گفت: اکنون زمینههای اولیه اقدام در بسیاری از موارد فراهم شده است و نیاز به برنامهریزی دقیقتر و استفاده از ظرفیتهای ملی داریم.
وی به پیشنهاد ایجاد یک «قرارگاه عملیاتی حفظ قرآن» اشاره کرد و افزود: وظیفه قرارگاه تمرکز بر اجرای برنامههای عملیاتی با همکاری سازمانها و مؤسسات مردمنهاد خواهد بود. ساختار این قرارگاه شامل نمایندگان نهادهای متولی، مؤسسات قرآنی، و متخصصان حوزه حفظ قرآن است.
او خاطرنشان کرد: «هدف از تشکیل قرارگاه، تصمیمسازی برای ستاد راهبری، مدیریت اجرای طرحهای ملی، مشارکت با خیرین و نظارت بر عملکرد مؤسسات است.
دهقانی همچنین به چالشهایی مانند واگذاری مأموریتها به نهادهای مختلف و مشکلات مدیریت متمرکز اشاره کرد و گفت: یک نهاد بالادستی با نقش حاکمیتی باید مسئولیت سیاستگذاری و نظارت بر حفظ قرآن را بر عهده داشته باشد. اگر حفظ قرآن کریم را بهعنوان اولویت ویژه قرآنی کشور بپذیریم، ضروری است که این موضوع توسط یک نهاد تخصصی مدیریت شود.
وی در پایان از همه اعضای شورای توسعه فرهنگ قرآنی خواست تا بر موضوع میزبانی دبیرخانه و راهکارهای مرتبط تمرکز کنند و پیشنهاد کرد ساختارهای موجود برای اجراییسازی طرحها بازنگری شوند.
source