برخی معتقدند هنگامی که دونالد ترامپ ۸ سال پیش برای نخستین بار برنده انتخابات ریاست‌‌جمهوری آمریکا شد، به سادگی می‌شد راه‌یابی او به کاخ سفید را محصول یک اتفاق یا حتی اشتباه سیاسی قلمداد کرد اما ترامپ در شصتمین انتخابات ریاست‌جمهوری چهارساله که در روز سه‌شنبه، ۵ نوامبر ۲۰۲۴ برگزار شد در اتفاقی نادر در ادوار انتخاباتی ایالات متحده توانست آرای تمامی هفت ایالت چرخشی را به دست آورد و نتایج بی‌سابقه‌ای را در هر گوشه از آمریکا و تقریباً در میان تمامی گروه‌های جمعیتی به ثبت رساند در این میان آنچه برای کارشناسان اهمیت زیادی داشت، مواضع ترامپ درقبال مسائل مختلف آمریکا و خاورمیانه از جمله ایران و انجام مذاکرات هسته‌ای بود.

مواضع ترامپ در قبال ایران و فعالیت‌های هسته‌ای آن

یکی از روایت‌هایی که ترامپ مکرراً آن را تعریف می‌کند، این است که جهان، امروز آشفته‌تر از زمانی است که او در قدرت بوده. وی حملات ایران به اسرائیل را به عنوان یکی از نمونه‌های متعدد برای اثبات این حرفش ذکر می‌کند. او حتی طی بیانیه‌ای که پس از حمله‌ی ایران به اسرائیل در صفحه‌ی کاربری خود منتشر کرد، نوشت: جهان آتش گرفته و از کنترل خارج خواهد شد. او معتقد است ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند.

آیا ترامپ با ایران به توافق می‌رسد؟

ترامپ بارها اعلام کرده می‌تواند در مدت زمان کوتاهی با ایران به توافق برسد. وی البته جزئیاتی درباره‌ نحوه‌ انجام این کارها ارائه نکرده است. ترامپ در زمان انتخابات در پاسخ به این سؤال که آیا در صورت انتخاب مجدد، برای توافق با ایران دوباره مذاکره خواهد کرد، گفت: «قطعاً این کار را انجام می‌دهم. باید توافق کنیم، چون پذیرش عواقب در صورت عدم توافق غیرممکن است.»

نشریه المجله چاپ لندن نزدیک به عربستان سعودی با بیان چرایی امکان پذیر بودن توافق میان ایران و آمریکا نوشت: واضح است که ترامپ توافقی را با ایران ترجیح می‌دهد که بتواند او را به عنوان یک صلح طلب معرفی کند و به کاهش تنش‌های منطقه‌ای کمک کند. این نشریه در بخش پایانی مقاله تحلیلی خود ادامه داد: با توجه به این که ایران در مرحله حساسی از نوسان است، گفت‌وگو‌های آتی بین ایران و آمریکا نیز به شکل‌دهی آینده خاورمیانه کمک خواهد کرد. 

در همین راستا، رحمان قهرمان‌‌پور در گفت‌و‌گو با پانا با اشاره به سیاست‌های احتمالی دونالد ترامپ در قبال کشورمان بیان کرد: «درباره سیاست‌های ترامپ در قبال ایران دو دیدگاه وجود دارد، عده‌ای معتقدند آقای ترامپ در ابتدای ورود به کاخ سفید اعلام می‌کند که حاضر به مذاکره با ایران است و شروطی را مطرح می‌کند از جمله اینکه این مذاکرات باید زود به نتیجه برسد، ایران هسته‌ای نباشد و تعهد بدهد که متحدان آمریکا را تهدید نکند.»

این کارشناس روابط بین‌الملل ادامه داد: «گروه دیگری معتقدند که ممکن است آقای ترامپ کار خود را با فشار حداکثری آغاز کند تا ایران پشت میز مذاکره بنشیند، حال بسته به اینکه  آقای ترامپ کدام روش را اتخاذ کند واکنش ایران متفاوت خواهد بود.»

وی تصریح کرد: «شخصا نظر من این است که ترامپ کار خود را با پیشنهاد مذاکره آغاز می‌کند تا نشان دهد که طرفدار جنگ نیست و در پایگاه رای خود بتواند محبوبیت خود را حفظ کند اما اینکه واکنش ایران چه خواهد بود، فعلا باید منتظر باشیم.»

قهرمان‌پور در پایان درخصوص تصمیم‌گیری ایران برای انجام مذاکرات با آمریکا نیز گفت: «اینطور که به نظر می‌رسد وزیر امور خارجه کشورمان  و معاونانش گفته‌اند منتظر هستیم که ببینیم واکنش آمریکا چه خواهد بود و‌ ما بر اساس واکنش آنان موضع خود را اعلام می‌کنیم این نشان می‌دهد که ایران نمی‌خواهد در این موضوع پیش دستی کند.»

لازم به ذکر است؛ سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در جریان سفر به چین در  مصاحبه با شبکه CCTV این کشور در خصوص گفتگوهای هسته‌ای با آمریکا نیز گفت: ما برای ازسرگیری مذاکرات بر سر برنامه هسته‌ای ایران آمادگی داریم. ما بیش از ۲ سال با کشورهای ۱+۵ با حُسن نیت مذاکره کردیم و نهایتاً موفق شدیم به توافقی برسیم که تمام دنیا این توافق را به‌عنوان یک دستاورد دیپلماسی قبول و تحسین کرد. ما با حسن نیت آن را اجرا کردیم اما این آمریکا بود که تصمیم گرفت بدون هیچ دلیل و توجیهی از آن خارج شود و شرایط را به این نقطه برساند.

وی افزود: ما همچنان آمادگی داریم وارد مذاکرات سازنده و بدون تأخیر در خصوص برنامه‌ هسته‌ای خود شویم؛ مذاکراتی که با هدف رسیدن به یک توافق باشد. فرمولی که از نظر ما وجود دارد، همان فرمول سابق برجام است یعنی اعتمادسازی درباره برنامه هسته‌ای ایران در مقابل رفع تحریم‌ها. ما بر همین مبنا آمادگی مذاکره را داریم.

source

توسط visitmag.ir