سبک زندگی مدرن در کنار مزیتها بدون شک معایبی را نیز با خود به همراه دارد. زندگی کم تحرک در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری بدن را در معرض مشکلاتی مانند درد سیاتیک قرار داده است. نشستنهای طولانیمدت پشت میز، کم تحرکی در طور روز و عادات نادرست مانند خم شدنهای مکرر یا حمل اشیای سنگین بدون رعایت اصول، از مهمترین دلایل بروز این عارضه به شمار میروند. سیاتیک طولانیترین عصب در بدن انسان است و این بیماری زمانی رخ میدهد که رگ سیاتیک تحت فشار قرار بگیرد یا تحریک شود. این فشار باعث بروز شروع درد شدید از پایین کمر به قسمت باسن و پاها میشود.
افق روشن فیزیوتراپی سعادت آباد تهران با کمک مجهزترین دستگاهها و متخصصین خود خدمات درمان سیاتیک را ارائه میدهد. برای رزرو مشاوره رایگان میتوانید با شماره 02188686800 تماس بگیرید. در ادامه مقاله قصد داریم به سؤالهای سیاتیک چیست؟ و درمان سیاتیک برای همیشه چگونه انجام میشود؟ پاسخ دهیم. پس از شما دعوت میکنیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
سیاتیک چیست و چرا نباید آن را نادیده بگیریم؟
سیاتیک در اثر تحت فشار قرار گرفتن یا تحریک عصب سیاتیک در بدن ایجاد میشود. عصب سیاتیک طولانیترین و ضخیمترین عصب در بدن است که از قسمت پایینی کمر شروع شده، از باسن عبور میکند و تا پایین پاها امتداد پیدا میکند. ضخامت رگ سیاتیک حدوداً 2 سانتی متر تخمین زده میشود. اما باید بگوییم عصب سیاتیک فقط یک رشته نیست بلکه دستهای از اعصاب است که از پنج ریشه عصبی در بدن منشعب میشود. این عصب مسئول کنترل عضلات پشت ران، ساق پا و همچنین حس در بخشهای مختلف پا است.
درد سیاتیک در اکثر مواقع به صورت تیرکشیدن یا سوزش در یک طرف بدن احساس میشود. این درد میتواند به صورت خفیف یا شدید در بدن متغیر باشد. بسیاری از افراد هنگام حمل اجسام سنگین یا نشستن طولانی مدت، درد ناشی از رگ سیاتیک را تجربه میکنند. عواملی مانند بیرونزدگی دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی یا التهاب عضلات اطراف ستون فقرات میتوانند باعث فشار بر عصب سیاتیک شوند.
علائم سیاتیک، از کمر درد تا بی حسی پاها
علائم سیاتیک با توجه به محل و شدت درد کاملاً متفاوت است. یکی از رایجترین نشانهها، درد تیرکشنده و ناگهانی است که از پایین کمر آغاز میشود و تا باسن، پشت ران و ساق پا ادامه دارد. درد سیاتیک معمولاً در یک طرف بدن احساس میشود و میتواند هنگام نشستن، بلند شدن یا راه رفتن تشدید شود. زیرا علائم سیاتیک پای چپ و علائم سیاتیک پای راست یکی هستند. اما ممکن است فقط یک طرف از بدن فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
گزگز یا بیحسی نیز از علائم شایع سیاتیک به شمار میرود که در مسیر عصب سیاتیک یعنی از کمر تا پا ایجاد میشود. برخی افراد احساس ضعف عضلانی در پا یا کاهش قدرت حرکتی دارند که ممکن است راه رفتن یا ایستادن را دشوار کند.
در موارد شدیدتر، کاهش انعطافپذیری کمر یا احساس درد هنگام خم شدن یا چرخاندن بدن نیز ممکن است بروز کند. هنگام عطسه یا سرفه درد سیاتیک تشدید میشود که نشان از فشار بیشتر روی عصبها دارد.
- تشدید درد هنگام نشستن و بلند شدن
- احساس سنگینی در پا
- احتمال بیاختیاری ادرار
- انتشار درد به یک طرف بدن
علت درد سیاتیک و شایعترین دلایل
بروز هر بیماری علت خاصی دارد که برای درمان ابتدا باید ریشه آن شناسایی شود. بیماری سیاتیک نیز از این موضوع مستثنی نیست. پزشک برای تشخیص دقیق معاینه بیمار، رادیوگرافی، عکس ام آر آی، سی تی اسکن و نوار عصب و عضله را مورد بررسی قرار میدهد. از مهمترین علت درد سیاتیک میتوان به جدول زیر اشاره کرد.
علت | توضیحات |
بیرونزدگی دیسک کمر |
حرکت دیسکهای بین مهرهها از جای خود |
تنگی کانال نخاعی |
کاهش فضای کانال نخاعی و فشار بر عصبهای نخاعی و سیاتیک |
اسپاسم عضلانی | انقباضات غیر ارادی عضلات در اطراف کمر و لگن |
آسیبهای فیزیکی |
آسیبهای ناشی از تصادفات، سقوط یا حرکتهای نادرست |
درمان سیاتیک با راهکارهای مؤثر
آیا درمان سیاتیک برای همیشه امکان پذیر است؟ سوالی است که ذهن اکثر بیماران را به خود جلب میکند. در پاسخ باید بگوییم این موضوع بستگی به سن، شرایط جسمی و حاد بودن بیماری دارد. اما طبق بررسیها در اکثر مواقع با روشهای غیر تهاجمی مانند فیزیوتراپی سیاتیک اکثر بیماران حس رضایت داشتند. زیرا درد آنها به صورت قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. در نتیجه دوباره میتوانند فعالیتهای روزانه خود را انجام داده و از زندگی لذت ببرند. در ادامه درمان درد سیاتیک را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
فیزیوتراپی سیاتیک و خداحافظی با درد
عمل جراحی همیشه بهترین گزینه برای درمان درد نیست. زیرا در حال حاضر روشهای غیر تهاجمی مانند فیزیوتراپی وجود دارد که بدون جراحی و عواقب سنگین آن فرد در بازه زمانی کوتاه درمان میشود. فیزیوتراپی دیسک کمر و سیاتیک یکی از مؤثرترین روشهای درمان سیاتیک به شمار میرود که با تمرکز بر کاهش التهاب، افزایش انعطافپذیری و تقویت عضلات کمر و پا به بهبود وضعیت بیمار کمک میکند.
در جلسات فیزیوتراپی سیاتیک، تمرینات کششی و حرکتی زیر نظر فیزیوتراپیست طراحی میشوند که به آرامی عضلات اطراف ستون فقرات و باسن را تقویت میکنند. این تمرینات جریان خون را افزایش داده و باعث کاهش التهاب عصب میشود. افق روشن، بهترین فیزیوتراپی تهران تکنیکهایی مانند ماساژ درمانی، الکترو تراپی، مگنت، منوال تراپی و… را برای تسریع در روند بهبود بیماران متناسب با شرایط آنها در نظر میگیرد.
در جلسات فیزیوتراپی در مورد وضعیت صحیح بدن هنگام نشستن، ایستادن و حمل اجسام سنگین به بیمار آموزشهای لازم انتقال داده میشود. این دسته از تجربیات احتمال بازگشت درد را کمتر میکند.
درمان سیاتیک در خانه با روشهای مؤثر و آسان
برخی از افراد ابتدا درمان سیاتیک در خانه را ترجیح میدهند. سپس در صورت عدم نتیجه ترجیح میدهند به پزشک مراجعه کنند. از روشهای این نوع درمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حرکات کششی
- کمپرس گرم و سرد
- تمرینات تقویتی
- وضعیت صحیح بدن
- استراحت متعادل
این نکته را در نظر داشته باشید که استراحت بیش از حد میتواند عضلات را تضعیف کند. پس باید بین استراحت و انجام فعالیتها تعادل برقرار شود.
درمان سیاتیک برای همیشه در فیزیوتراپی افق روشن
زندگی با درد هیچ لذتی برای افراد ندارد. در حال حاضر زندگی مدرن و کم تحرکی آسیبهای مختلفی را به افراد وارد می کند. برای مثال نشستن طولانی مدت پشت میز یا ایستادن طولانی مدت در حین کار میتواند زمینه ساز بیماریهایی مانند درد سیاتیک، دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی و… شود. اکثر افراد به دلیل سبک زندگی غلط در بازه سنی 40 سال به بالا بیماری سیاتیک را تجربه میکنند. از علائم سیاتیک میتوان به درد ناگهانی، گزگز و بی حسی پاها، ضعف عضلانی، بی اختیاری ادرار و کاهش دامنه حرکتی اشاره کرد. هم چنین مهمترین علت درد سیاتیک بیرون زدگی یا پارگی دیسک، تنگی کانال نخاعی، آرتروز ستون فقرات و اسپاسم عضلانی است.
افق روشن، فیزیوتراپی سعادت آباد تهران با روشهای مختلفی مانند جریانهای الکتریکی، مگنت تراپی، الکترو تراپی، منوال تراپی، ماساژ درمانی، تمرینات اصلاحی و… روند بهبود بیماری را تسریع میکند. برای رزرو نوبت میتوانید با شماره 02188686800 تماس بگیرید. خوشحال میشویم تجربیات و سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید. قطعاً در اولین فرصت متخصصین پاسخ خواهند داد.
source