عمل کیسه صفرا با هدف برداشتن سنگهای کیسه صفرا یا خارج کردن بخش یا تمامی این اندام از بدن انجام میشود. روشهایی که برای عمل جراحی کیسه صفرا در دسترس هستند به دو دسته روشهای تهاجمی و غیرتهاجمی تقسیمبندی میشوند. یکی از روشهایی که خطر کمتری دارد و از روشهای ایمنتر به حساب میآید جراحی کیسه صفرا به کمک لیزر است.
ما در ادامه قصد داریم بیشتر در مورد جراحی کیسه صفرا به کمک لیزر، خطرات، مزایا و مدت زمانی که توسط متخصص گوارش طول میکشد،صحبت کنیم.
کیسه صفرا چیست و کجای بدن قرار دارد؟
قبل از اینکه به بحث جراحی کیسه صفرا بپردازیم ابتدا اجازه دهید کمی در مورد این ارگان، عملکرد آن و همچنین محل قرارگیری آن در بدن صحبت کنیم.
کیسه صفرا یک اندام گلابی شکل کوچک است که در قسمت راست ناحیه شکمی و درست زیر کبد قرار دارد. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم میتوان گفت که این کیسه توخالی در ناحیه یک چهارم بالایی کبد و در قسمت راست شکم قرار گرفته است.
کیسه صفرا مایع صفراوی را از کبد دریافت میکند و برای هضم مواد غذایی بهخصوص چربیها این مایع را به سمت راست روده هدایت میکند. برخلاف تصور عموم مردم کیسه صفرا مایع صفراوی را تولید نمیکند و تنها محلی برای ذخیره کردن این مایع است.
نکته جالب و البته عجیب در مورد کیسه صفرا این است که انسان میتواند بدون وجود این ارگان هم به زندگی خود ادامه دهد. این موضوع برای آن دسته از افرادی حائز اهمیت است که مجبور هستند این اندام را به دلیل بیماری از بدن خود خارج کنند.
بیماریهای رایج کیسه صفرا کداماند؟
این اندام ممکن است درگیر بیماریهای متعددی شود که منشاء آنها گاها کیسه صفرا و گاها اندامهای دیگر است:
- التهاب کیسه صفرا
- آبسه کیسه صفرا
- پولیپ کیسه صفرا
- سرطان کیسه صفرا
- سنگ کیسه صفرا
- قولنج صفراوی
- رفلاکس صفرا
- کیسه صفرا سوراخشده
- زردی
- پانکراتیت
جراحی کیسه صفرا
از روشهای جراحی کیسه صفرا میتوان به هپاتو پورتوانتروستومی، کوله سیستکتومی و لاپاراسکوپی اشاره کرد. به طور کلی روشی صرفا با نام جراحی کیسه صفرا با لیزر وجود ندارد و وقتی از جراحی با لیزر صحبت میکنیم منظورمان همان روش لاپاراسکوپی است. این روش بسیار کمخطرتر بوده و همچنین مدت زمان کمتری هم برای ریکاوری نیاز است.
در روش لاپاراسکوپی با استفاده از ابزاری به اسم لاپاراسکوپ کیسه صفرا از بدن خارج شده یا اینکه سنگهای صفراوی برداشته میشوند.
روش لاپاراسکوپ به عنوان روشی کم تهاجمی شناخته میشود و در این متد پزشکان با استفاده از برشهای کوچک چند سانتیمتری و با حداقل میزان ضربه سعی میکنند جراحی را به پایان برسانند.
کاربردهای لاپاراسکوپی کیسه صفرا
از روش لاپاراسکوپی عموما در شرایط زیر استفاده میشود:
- التهاب کیسه صفرا
- در صورت وجود سنگ صفراوی
- وجود پولیپ در اندام
- التهاب لوزالمعده
- سرطان کیسه صفرا
چه کسانی واجد شرایط انجام لاپاراسکوپی هستند؟
این روش برای بیمارانی که کوله سیستیت حاد یا مزمن دارند، افرادی که دیسکینزی صفراوی و پانکراتیت صفرا دارند یا اینکه درگیر پولیپ کیسه صفرا هستند مناسب است. اما با اینکه درمان لیزر روشی کمخطر است با این حال برای همه افراد مناسب نیست.
به عنوان مثال بیمارانی که در گذشته سابقه جراحیهای شکمی داشتهاند واجد شرایط این روش نیستند و تنها با تشخیص پزشک میتوانند از این روش استفاده کنند. دقت کنید که حتما قبل از جراحی سوابق بیماریها و جراحیهایی که داشتهاید را با پزشک در میان بگذارید. اگر در این زمینه نیاز به راهنمایی دارید میتوانید از بهترین پروفسور کبد در تهران کمک بگیرید.
مزایای لاپاراسکوپی
همانطور که گفتیم این روش نسبت به متدهای دیگر خطر کمتری دارد و به عنوان یک روش غیر تهاجمی و ایمن شناخته میشود. از مزایای این روش جراحی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- روند بهبودی سریع و آسان
- تجربه درد کمتر در مقایسه با دیگر روشهای جراحی
- از دست دادن میزان خون کمتر در حین جراحی
- برشهای جراحی کوچکتر در مقایسه با دیگر روشها
- روشی کم تهاجمی و ایمن
- خطر مرگ و میر کمتر
لاپاراسکوپی چگونه انجام میشود؟
در روش جراحی به کمک دستگاه لاپاراسکوپ پزشک ابتدا چند برش کوچک در شکم ایجاد میکند که اندازه و جای آنها به بیماری و شرایط بیمار بستگی دارد. این برشها به منظور ورود دستگاه به داخل بدن و برداشتن عضو آسیبدیده ایجاد میشوند. دستگاه لاپاراسکوپ دارای یک دوربین است که به جراح اجازه میدهد دید و کنترل بیشتری بر روی فرآیند جراحی داشته باشد.
این عمل عموما 1 تا 2 ساعت زمان میبرد که این مدت زمان با توجه به شدت آسیب و نوع بیماری فرد میتواند بیشتر یا کمتر شود.
در این جراحی بیمار در بیهوشی کامل قرار دارد تا دردی را متوجه نشود. همچنین پزشکان تاکید دارند که زنان بعد یا قبل از دوران قاعدگی جراحی را انجام دهند، به این خاطر که بیمار نباید هیچگونه خونریزی واژینالی داشته باشد.
آمادگی لازم قبل از انجام جراحی کیسه صفرا به کمک روش لاپاراسکوپی
توصیههای پزشکان قبل از انجام عمل جراحی به بیماران:
- شب قبل از جراحی چیزی نخورید. بهتر است که حداقل چهار ساعت قبل جراحی از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید.
- مصرف داروهایی که خطر خونریزی را افزایش میدهند قطع کنید.
- مصرف داروهای خود قبل از جراحی را قطع کنید، مگر دارویی خاص که حتما برای مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
مراقبتهای لازم بعد از جراحی کیسه صفرا
برای اینکه مدت زمان بهبودی سریعتر و آسانتری داشته باشید حتما بعد از جراحی به توصیههای پزشک خود عمل کنید:
- از انجام فعالیتهای سنگین مانند دویدن، دوچرخهسواری و وزنهبرداری خودداری کنید.
- در مورد زمان شروع فعالیتهایی مانند رانندگی و ورزش از پزشک خود مشورت بگیرید.
- برای برگشتن به روال عادی زندگی از پزشک سوال کنید.
- غذای مقوی و سالمی بعد از جراحی مصرف کنید.
- از خوردن غذاهای چرب و پر ادویه جدا خودداری کنید.
سخن پایانی
همانطور که دیدید روشی به اسم جراحی لیزر کیسه صفرا وجود ندارد و این روش به اشتباه در بین مردم جا افتاده است. در واقع وقتی از روش جراحی لیزر کیسه صفرا صحبت میشود منظور همان روش لاپاراسکوپی است. این روش کم تهاجمی بوده و به عنوان یک روش ایمن شناخته میشود.