کوفتگی دندان چیست؟ علائم، تشخیص و درمان

درد دندان، یکی از بدترین دردهایی است که ممکن است به سراغ کسی بیاید. پوسیدگی را که همه می‌شناسند اما گاهی اوقات کوفتگی دندان هم باعث درد می‎‌شود؛ عارضه‌ای که در ادامه بیشتر درباره آن صحبت می‌کنیم. بعضی وقت‌ها هم اوضاع دندان آنقدر خراب می‌شود که دیگر امیدی به اصلاح آن نیست و باید کارش را یکسره کرد؛ بله باید دندان را کشید. ولی با جای خالی دندان و حفره سیاهی که موقع خندیدن یا حرف زدن در دهان پیدا می‎شود چه باید کرد. راه‌حل کاشت دندان یا ایمپلنت است. اگر شما هم دچار این وضعیت شده‌اید، در هر جا که هستید مرکز مطمئن ایمپلنت در اصفهان، تهران یا هر شهر دیگری را پیدا کنید و درمانتان را پی بگیرید.

کوفتگی دندان چیست؟

کوفتگی دندان، به آسیب‌هایی گفته می‌شود که به بافت‌های نگهدارنده دندان وارد می‌شود. این آسیب‌ها معمولا به دلیل ضربه یا فشار بیش از حد به دندان رخ می‌دهند. در این حالت، رباط‌های نگهدارنده دندان که به عنوان ضربه گیر عمل می‌کنند، دچار کشیدگی یا آسیب می‌شوند.

این عارضه در بین ورزشکاران رایج‌تر است. علاوه بر این کودکان بین ۶ تا ۱۲ سال به دلیل بی‌احتیاطی در بازی ممکن است در معرض کوفتگی دندان قرار داشته باشند.

کوفتگی دندان باعث شل شدن دندان می‌شود. علاوه بر این عوارضی نظیر جابه‌جایی دندان، آسیب به آن یا بروز زخم در قسمت لب و زبان هم در کنار آن ممکن است مشاهده شود.

درمان کوفتگی دندان

درمان کوفتگی دندان بستگی به سطح آسیب دارد.

  • اگر در اثر کوفتگی تنها تاج دندان دچار آسیب شود یعنی ترک بخورد یا بشکند، دندانپزشک در صورت امکان آن را می‌چسباند. اما اگر امکان چسباندن نباشد باید به سراغ گزینه‌هایی نظیر کامپوزیت رفت.
  • در صورتی که کوفتگی به عصب یا پالپ دندان آسیب رسانده باشد، در مرحله اول عصب‌کشی انجام می‌شود و بعد ترمیم صورت می‌گیرد.
  • اگر شدت آسیب زیاد باشد و هم تاج دندان و هم ریشه آن آسیب ببیند، چاره کشیدن دندان و بعد اقدام برای ایمپلنت است.

اما برای کوفتگی دندان دو عبارت دیگر وجود دارد که به اندازه تروما کلی نیست؛ Tooth Contusion و Bruised Tooth.

کوفتگی دندان در معنای Bruised Tooth

رباط‌ها دندان‌های شما را در جای خود نگه می‌دارند. این بافت‌های همبند به عنوان ضربه‌گیر عمل می‌کنند تا دندان‌های شما را در استفاده روزمره محافظت کنند. این رباط‌ها ممکن است با فشار بیش از حد دچار رگ به رگ شدن، آسیب و التهاب شوند. به این سندروم دندان پراکنده یا کبودی دندان یا کوفتگی دندان می گویند.

علت کوفتگی دندان چیست؟

دلایل متعددی وجود دارد که ممکن است منجر به پارگی رباط‌ها شوند، برخی از آنها عبارتند از:

  • فشردن دندان های به هم
  • دندان قروچه در شب
  • گاز گرفتن غذاهای سفت
  • برخورد دندان با اجسام سخت
  • ناخن جویدن
  • جراحی‌های دندانپزشکی
  • پر شدن بیش از حد یا کم پر شدن حفره
  • عفونت دندان
  • آسیب ناشی از برخورد با اشیاء کوچک مانند استخوان، دانه، هسته یا یخ
  • مشکلات سینوسی، مانند آلرژی یا سرماخوردگی

علائم کوفتگی دندان چیست؟

علامت اولیه کوفتگی دندان، درد است. دندانپزشکان به طور خاص به دنبال درد مبهم به عنوان نشانه‌ای از رگ به رگ شدن رباط هستند. همچنین ممکن است درد موضعی و تیز را در یک دندان تجربه کنید.

سایر علائم کبودی یا کوفتگی دندان عبارتند از:

  • درد طولانی مدت
  • التهاب
  • حساسیت
  • سرخی
  • خونریزی لثه

دندان کبود شده یا کوفته چگونه درمان می‌شود؟

دندان کبود شده یا کوفته چگونه درمان می‌شود؟

رباط‌های دندانی رگ به رگ شده ممکن است مدتی طول بکشد تا بهبود یابند. اصلی‌ترین دلیلش هم این است که استفاده نکردن از دندان دشوار است. شما با جویدن، صحبت کردن و بلعیدن از دندان‌های خود استفاده می‌کنید و آنها را بیشتر فشار می‌دهید. فشار بیشتر به دندان‌های کبود یا کوفته می‌تواند علائم درد را بدتر کند و ممکن است باعث گسترش درد به بافت‌های اطراف نیز شود.

استراحت اولین درمان توصیه‌شده برای دندان کبودشده است. یعنی برای مدتی از خوردن غذاهای سفت خودداری کنید و خوراکی‌های پوره‌شده میل کنید. تا حد امکان هم از حرف زدن و به هم فشردن دندان‌ها خودداری کنید.

برای کاهش درد هم ممکن است برای شما داروهای مسکن یا ضدالتهاب تجویز شود.

ضمنا اگر متوجه شدید که دندان‌های خود را به هم فشار می‌دهید یا به هم می‌سایید (خصوصا هنگام خواب)، از محافظ دهان برای محافظت و تسکین استفاده کنید.

نکاتی برای تحمل درد در طول درمان

ممکن است مدت درمان کبودی دندان شما کمی طول بکشد. طبیعی است که تحمل درد و عوارض ناشی از این وضعیت، سخت است. بنابراین احتمالا به دنبال راه‌حل‌هایی برای تحمل این وضعیت هستید. در حالی که منتظر هستید تا دندان بهبود یابد و دندانپزشک شما بهترین راه حل درمانی را تعیین کند، این اقدامات را برای تسکین درد یا جلوگیری از آسیب های بعدی انجام دهید.

مسکن های بدون نسخه مصرف کنید. التهاب ناشی از آسیب دهان می‌تواند دردناک باشد. داروهایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن اغلب برای درمان تورم و درد کافی است. بعید است که دندانپزشک شما مسکن های قوی‌تری تجویز کند.

در مورد محافظ شبانه یا محافظ دهان سفارشی از دندانپزشکتان بپرسید. اگر هنگام خواب دندان قروچه می‌کنید، پوشیدن محافظ شب از دندان‌ها و رباط‌های شما در برابر آسیب‌های بعدی خصوصا به دندانی که در حال درمانش هستید، محافظت می‌کند.

صبور باشید. درمان یک دندان کبود یا کوفته ممکن است بلافاصله انجام نشود. زمانی را برای بهبودی اختصاص دهید و دستورالعمل‌های دندانپزشک خود را دنبال کنید تا برای مراحل بعدی درمان آماده شوید. همچنین، توجه داشته باشید که زمان بهبودی آسیبی که به دندان وارد شده، می‌تواند متفاوت باشد.

پیشگیری از کوفتگی یا کبودی دندان

پیشگیری از کوفتگی یا کبودی دندان

برای پیشگیری از کبودی دندان، راه‌حل‌های متفاوتی وجود دارد. اما باید دید دلیل اصلی بروز آن چه می‌تواند باشد. مثلا اگر کسی در طول خواب دندان قروچه دارد، استفاده از محافظ شب از دندان‌ها و رباط‌های شما در برابر آسیب‌های بعدی محافظت می‌کند. علاوه بر این اگر ورزشی انجام می‌دهید که احتمال آسیب به دندان‌هایتان در آن وجود دارد، استفاده از محافظ دهانی را فراموش نکنید؛ محافظ دهانی سفارشی در حین ورزش همیشه یک شرط مطمئن برای جلوگیری از آسیب دیدن دندان‌ها و لثه‌ها است.

علاوه بر این، از گاز زدن خوراکی‌های سخت مثل یخ، پوست گردو، بادام و … خودداری کنید؛ این کارها وظیفه چکش است نه دندان حساس و ظریف شما! از همان ابتدای کودکی، به فرزندانتان یاد بدهید که مراقب دندان‌هایشان باشند و با آنها اجسام سفت را نشکنند.

دیگر عامل بروز کبودی یا کوفتگی دندان عفونت است؛ بنابراین اگر دندانتان عفونت دارد در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کند تا درمان سریع و موثر را برای شما شروع کند.

کوفتگی دندان در معنای Tooth Contusion

عبارت دیگری هم به کوفتگی دندان ترجمه می‌شود و آن «Tooth Contusion» است؛ کوفتگی دندان در مواردی که آسیب‌های خفیف‌تر و کمتر به این عضو وارد شده، مورد استفاده قرار می‎گیرد. در واقع زمانی « Tooth Contusion» را بیان می‌کنیم که دندان دچار شکستگی نشده است.

ممکن است فقط به یخ یا کمپرس سرد برای کاهش تورم و درد نیاز داشته باشید. برای کمک به کنترل خونریزی، گاز را مستقیم فشار دهید. بریدگی‌ها و سوراخ‌ها هم ممکن است نیاز به بخیه داشته باشند. برای درد، استامینوفن (تیلنول) یا ایبوپروفن (موترین) مصرف کنید. اینکه کدام درمان برای شما سودمند و مناسب است، در حیطه اختیارات دندانپزشکتان است؛ موارد که ما در اینجا بیان می‌کنیم صرفا یک پیش‌آگهی است و به شما کمک می‌کند درباره شرایطتان اطلاعات کسب کنید.

کوفتگی دندان در معنای Tooth Contusion

source

توسط visitmag.ir