.به گزارش سلامت نیوز به نقل از انلی مای هلث آیا تا به حال بعد از دویدن طولانی یا تمرین شدید طعم فلزی را در دهان خود تجربه کرده اید؟ بسیاری از دوندگان طعم خون را گزارش می کنند و اگرچه ممکن است ناراحت کننده باشد، معمولاً دلیلی برای نگرانی ایجاد نمی کند
چه چیزی باعث می شود طعم خون بچشید؟
مزه خون پس از یک دویدن طولانی معمولاً با واکنش بدن به فعالیت بدنی شدید مرتبط است. هنگامی که در حین دویدن به خود فشار می آورید، بدن شما دستخوش تغییرات فیزیکی مختلفی به خصوص در سیستم تنفسی می شود. یکی از دلایل رایج مزه فلزی یا “خونی” به دلیل پاره شدن رگ های خونی ریز در ریه ها یا مجاری تنفسی است که تحت فشار شدید قرار گرفته اند.
رگ های خونی کوچک در ریه ها که به عنوان مویرگ ها شناخته می شوند، آسیب پذیر هستند. هنگامی که برای مدت طولانی یا با شدت بالا می دوید، افزایش جذب هوا و فشار در ریه ها می تواند باعث پارگی این عروق شود. این اغلب دلیل اصلی این است که چرا برخی از دوندگان طعم خون را گزارش می کنند. خوشبختانه، این پارگی ها معمولا جزئی هستند و معمولاً بدون ایجاد آسیب طولانی مدت به سرعت بهبود می یابند.
پس از دویدن شدید قلب بیشتر از حالت طبیعی فعالیت می کند بنابراین منجر به تجمع مایع در ریه ها می شود که به عنوان ادم ریوی شناخته می شود. هنگامی که این مایع جمع می شود، افزایش فشار منجر به نشت گلبول های قرمز خون به کیسه های هوایی کوچک ریه ها و آزاد شدن هموگلوبین از گلبول های قرمز خون می شود.هموگلوبین یک مولکول موجود در گلبول های قرمز است که برای انتقال اکسیژن به آن ها کلیدی است. مولکولهای هموگلوبین به یک یون مرکزی آهن متصل میشوند، به همین دلیل است که طعم فلزی را در دهان خود احساس می کنید.
چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟
برای اکثر افراد سالم، تجربه طعم فلزی در حین دویدن بیش از آنکه نگران کننده باشد، ناخوشایند است، لازم نیست نگران آن باشید. با این حال، مواردی وجود دارد که این احساس ممکن است نیاز به ارزیابی پزشکی را نشان دهد.
آزمایشهای تشخیصی زیر را برای تعیین علت واقعی و تعیین جدی بودن یا نادیده گرفتن آن انجام دهید. این موارد به شما امکان می دهد گزینه های درمانی مناسب وضعیت خود را انتخاب کنید.
التهاب عضلانی / آسیب میکرو
هر گونه پارگی یا آسیب عضلانی را می توان از طریق افزایش کراتین فسفوکیناز (CPK) و میوگلوبین در خون بررسی کرد.
آزمایش خون
فعالیتهای بدنی شدید میتواند باعث کمآبی شدید بدن شود، بنابراین انجام آزمایشهای خون پس از ورزش میتواند به ما در تعیین هرگونه عدم تعادل الکترولیتی مانند ناهنجاریهای کلرید سدیم، پتاسیم و منیزیم کمک کند.
ارزیابی کلیه
برای آگاهی از تأثیر ورزش شدید بر کلیه ها، عملکرد کلیه باید ارزیابی شود.
مانیتورینگ خون بعد از ورزش
این کار می تواند به تمرین و عملکرد ورزشکاران و همچنین به شناخت پاسخ های فیزیولوژیکی آنها به ورزش کمک می کند و بر این اساس می توان برنامه های تمرینی را بهینه کرد. همچنین این نوع مانیتورینگ به کاهش خطر بیماری و آسیب کمک می کند.
چگونه از طعم فلزی جلوگیری کنیم؟
اگرچه همیشه نمی توانید از پارگی های جزئی رگ خونی که باعث ایجاد طعم فلزی در حین ورزش می شود جلوگیری کنید، چندین مرحله می تواند به کاهش وقوع آن کمک کند:
هیدراتاسیون مناسب را حفظ کنید
نوشیدن آب کافی قبل، حین و بعد از دویدن می تواند از احساس طعم خون در دهان جلوگیری کند؛ همچنین کم آبی بدن که اغلب باعث تشدید تحریک و خشکی گلو می شود را کنترل کند.
به آرامی ورزش را شروع کنید
گرم کردن تدریجی به شما کمک می کند تا بدن شما را برای فعالیت شدید آماده کند و فشار غیرضروری روی ریه ها و مجاری تنفسی را کاهش دهد.
محدودیت های خود را بشناسید
از فشار آوردن بیش از حد به خود بپرهیزید، به خصوص اگر تازه دویدن را آغاز کرده اید یا شدت تمرین خود را افزایش داده اید.
بر تنفس خود مسلط شوید
تمرین تنفس عمیق و مداوم در طول ورزش می تواند استرس سیستم تنفسی شما را کاهش دهد و تمرینات شما را راحت تر کند.
اگر به طور مرتب طعم فلزی را مشاهده می کنید یا علائمی مانند سرفه خونی، سرگیجه یا درد قفسه سینه را تجربه می کنید، مهم است که با یک متخصص مشورت کنید. این علائم می تواند نشان دهنده یک وضعیت اساسی باشد که نیاز به ارزیابی دارد.