به گزارش سلامت نیوز به نقل از اطلاعات آنلاین، این روزها بحث کمبود برخی از برندهای شیر خشک در کشور سوای از دغدغه خانواده ها، نقل محافل و رسانه ها شده است و درباره دلایل کمبود آن نظرات و دیدگاه های گوناگونی مطرح می شود، مهمترین دیدگاه هم حول محور چگونگی تخصیص ارز وارداتی و قاچاق این محصول مورد نیاز داخلی به خارج از کشور متمرکز شده است، برخی خبرها هم از کمبود شیر خشک در چند استان کشور حکایت دارد.

البته مهمتر این که بسیاری از خانواده‌ها برای پیدا کردن و خرید این ماده غذایی مهم، ساعت‌ها از این داروخانه به آن داروخانه می‌روند و از مدیران سازمان های مسئول انتظار دارند برای رفع این مشکل، چاره‌ای بیندیشند.

بدون شک کمبود شیر خشک در داروخانه‌های کشور به هر دلیلی قابل پذیرش نیست، البته رئیس انجمن تولیدکنندگان شیر خشک در ماجرای کمبود شیر خشک به نکته قابل تاملی اشاره می کند و از سازمان های نظارتی می خواهد که بیشتر نسبت به این چالش مهم حساس باشند، این موضوع تحرک و تقلای سودجویان و قاچاقچیان و خروج شیرخشک ها از کشور است!

برای اطلاع از پشت پرده و آشنایی با برخی عوامل شکل گیری این موضوع، گپ و گفتی با “هانی تحویل زاده” رئیس انجمن تولید کنندگان شیر خشک داشته ایم که متن آن پیش روی شماست:

*آقای تحویل زاده! چرا همچنان کمبود شیرخشک در کشور محسوس و به عنوان یک چالش جدی است؟

این موضوع دو سال است که اتفاق می افتد و دلیل اصلی آن تغییر سیاست های سازمان غذا و دارو است، در سال های اخیر شاهد تصمیم هایی درون سازمان غذا و دارو درباره تهیه و توزیع شیرخشک در کشور بودیم که این تصمیم ها منجر به کمبود برخی از برند های شیرخشک در کشور شده است.

سازمان غذا و دارو به یکباره به بهانه کاهش فشار اقتصادی به خانواده ها و جامعه هدف نسبت به تغییر نرخ ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به ۲۸ هزار تا ۵۰۰ تومانی اقدام کرد که شیر خشک را از لحاظ قیمت ثابت نگه دارد، با توجه به تخصیص ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به مبدا اصلی و به تبع آن پرداخت یارانه از طریق بیمه سلامت به داروخانه ها قیمت شیر خشک در کشور ما پایین تر از کشورهای همسایه است که همین موضوع منجر به کمبود و قاچاق می شود، در صورت تداوم وضعیت فعلی و رسیدگی نکردن به وضعیت تولیدکنندگان، در آینده نیز با چالش‌های جدی تر در تولید شیرخشک مواجه خواهیم شد.

در حقیقت سازمان غذا و دارو در سیاست های جدید خود در بخش عرضه که داروخانه‌ها باشند بیمه سلامت را وارد کرد و به داروخانه‌ها گفت که بخشی از هزینه را مصرف کننده بگیرید، مابقی آن را از بیمه سلامت دریافت کند، همین موضوع باعث ایجاد مشکلات جدی برای داروخانه شده است و بسیاری از این مراکز زیر بار این موضوع نمی روند و تعداد محدودی آن هم به دلیل فشار سازمان غذا و دارو ماهانه سهمیه های شیر خشک را دریافت و به مشتری عرضه می کنند.

*این شرایط فضا را برای جولان سودجویان فراهم می کند؟

باید به این نکته توجه داشت که عرضه شیرخشک با کد ملی انجام می شود و آمار و ارقام تولید و عرضه مراکز درمانی و داروخانه ها موجود است، حالا با چه روشی قاچاقچیان اقدام به خارج کردن شیرخشک ها از چرخه عرضه می کنند پرسش مهم است که باید سیستم نظارتی با دقت بیشتری مورد توجه قرار دهد.

وقتی کالا ارزان قیمت باشد، پس از چند ماه راهکار خروجش از داروخانه رو پیدا می کند، ما امسال نزدیک به ۸۰ میلیون تولید می کنیم اما به همین دلیل که عرض شد، نشتی های زیاد وجود دارد و این باعث نگرانی جدی است.

*آمار تولید شیرخشک در کشور در حال حاضر چه میزان است؟

تولید ماهانه شیرخشک در کشور در حدود ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار قوطی است، در حوزه شیرخشک رژیمی ماهانه یک میلیون قوطی در کشور نیاز داریم که ۵۰۰ هزار قوطی در داخل تامین می شود و امکان تولید مابقی نیاز کشور هم به شرط واردات تکنولوژی و مواد اولیه در داخل وجود دارد.

البته در همین جا باید به این نکته مهم هم اشاره کنم که متاسفانه سازمان غذا و دارو برخی شیر خشک هایی را وارد کرده و اجازه ورود داده است که در داخل کشور تولید می شود، یعنی به اسم اینکه شیر خشک رژیمی کم است این سازمان شیرخشک هایی را وارد کشور کرده است که در حال حاضر هر ۵ کارخانه بزرگ تولید شیرخشک امکان تولید آن را دارند.

در سنوات گذشته سالانه ۵۰ میلیون قوطی شیرخشک در کشور تولید می شد و هیچ کمبودی در بازار وجود نداشت، اما اکنون که تولید سالانه به ۷۰ میلیون قوطی رسیده به دلیل قاچاق با معضل کمبود مواجه هستیم که برای کنترل قیمت، یارانه آن باید با اتخاذ سازوکاری ، مستقیم به خانوارها پرداخت شود، پرداخت یارانه با ارز ترجیحی باعث شده است تا بخشی از این محصول به آن سوی مرزها قاچاق شود، درحالیکه با اصلاح یارانه همانند دیگر کالاها، دیگر شاهد قاچاق و هدررفت نیستیم.

در حال حاضر، شاهد ارزبری ۳ برابری برای کشور هستیم، ارزی که باید به تولید اختصاص داده شود به واردات محصولات غیر مورد نیاز کشور داده می شود و پس از ورود هیچ دردی از مردم دعوا نمی کند، برای مثال شیر خشک رژیمی که ما با قیمت ۲۰۰ هزار تومان تولید کردیم اکنون با قیمت ۴۴۰ هزار تومان به دست مردم می رسد، همان شیر خشک هم داخل کشور کمبود نداریم.

* اما خبرهایی هم از کمبود برخی از برند های شیرخشک حکایت دارد؟

بله ! در حال حاضر برای شیرخشک رژیمی پپتی و اچ a مخصوص کودکانی که به پروتئین گاوی حساسیت دارند, کمبود وجود دارد که در حال پیگیری این موضوع برای رفع شدن مشکل هستیم ، ۱۵ درصد شیرخشک بدون چربی هم از تولید داخل استفاده می شود و مابقی مواد اولیه همچون آب پنیر تصفیه شده و لاکتوز از خارج تامین می شود که با سرمایه گذاری و ایجاد زنجیره تولید آب پنیر اصلاح شده و حذف قیمت گذاری دستوری امکان تامین مواد اولیه در داخل وجود دارد.

source

توسط visitmag.ir