به گزارش خبرنگار مهر، دندانها عضو بسیار مهمی از بدن انسانها هستند، بدون داشتن دندانهای سالم امکان غذا خوردن و درنتیجه داشتن بدنی با نشاط برای افراد وجود نخواهد داشت.
دندان درد معضلی است که شاید تمامی افراد حداقل یک بار در زندگی آن را تجربه کرده باشند؛ این درد طاقتفرسا علاوهبر اینکه برای مدتی زندگی انسان را مختل میکند لذت غذا خوردن را نیز از وی سلب میکند، مشکلات گوارشی و معده درد یکی دیگر از معضلاتی هستند که به دنبال نداشتن دندانهای سالم برای افراد ایجاد میشود چراکه این افراد معمولاً توانایی جویدن صحیح غذا را ندارند درنتیجه با دردهای معده درگیر میشوند.
بنابر آنچه گفته شد دندانها در حفظ سلامتی بسیاری از اعضای دیگر در بدن نیز نقش دارند پس رسیدگی به آنها و تلاش برای داشتن دندانهایی سالم یکی از ضروریات زندگی هر انسانی است اما نکته مهم این است که رسیدگی به دندانها باید از سنین کودکی آغاز شود چراکه بسیاری از مشکلات دهان و دندان که در بزرگسالی افراد را درگیر میکند ریشه در عادات غلط کودکی دارد.
مکیدن انگشتان؛ اولین عادت دهانی بد در کودکان است
محمد نادری در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: اولین عادت دهانی بد، در کودکان مکیدن انگشتان است که تا سن دو سالگی یک عادت غریزی محسوب میشود و نمیتوان از آن بهعنوان عادتی نامناسب نام برد.
این دندانپزشک با بیان اینکه بعد از دو سالگی مکیدن انگشت به یک عادت بد تبدیل میشود تصریح کرد: این عادت سبب میشود دندانهای آسیابی روی هم قرار گیرد و دندانهای جلو از هم فاصله میگیرند و این موضوع در بزرگسالی ممکن است مشکلاتی را همراه این کودک کند و از همینرو باید در این زمینه درمان صورت گیرد.
وی یادآور شد: در برخی از کودکان اگر مکیدن انگشت ترک شود ممکن است مجدد بهصورت مکیدن شیشه شیر یا ناخن جویدن و یا عادتهای دیگر ظهور و بروز کند از همینرو شناسایی و درمان اهمیت بالایی دارد.
نادری بیان داشت: درمانهای متفاوتی برای مکیدن انگشت هست و در مرحله اول نباید نسبت به این موضوع واکنش منفی نشان داد بلکه باید با استفاده از جایزهدرمانی کودک را به ترک این موضوع عادت دهیم.
وی خاطرنشان کرد: زدن چسب زخم بر روی انگشتی که کودک عادت به مکیدن آن دارد روش دیگری است که پیشنهاد میشود چراکه این چسب مانند یک نشانه برای یادآوری به کودک است.
نادری مشورت با پزشک متخصص کودکان را روش دیگر برای مقابله با این موضوع عنوان و یادآور شد: در این روش دستگاههایی تعبیه میشود که هم باعث گشاد شدن قوس دندانی فک بالا میشود و هم قطعهای در پشت آن دارد که وقتی انگشت به سقف کام کودک میخورد بهعنوان یادآوری برای کودک عمل میکند.
این دندانپزشک اضافه کرد: مکیدن انگشت باعث فاصله گرفتن دندانهای جلو از هم میشود و در آینده سبب میشود فشار بالایی روی دندانهای آسیابی وارد شود.
تنفس دهانی یکی دیگر از عادات بدِ دهانی در برخی از کودکان است
وی یکی دیگر از عادات بدِ دهانی در برخی از کودکان را تنفس دهانی دانست و گفت: این مشکل علل فراوانی دارد، اما عمدهترین علت آن مشکلات پلیپهای دماغ است چون کودک بهطور درست نمیتواند از طریق بینی نفس بکشد.
نادری ادامه داد: تنفس دهانی باعث خشکی دهان میشود و خشکی دهان سبب بروز پوسیدگی دندانها، همچنین این موضوع باعث جلو زدگی فک بالا میشود و برای حل این مشکل باید بینی کودک و راه هوایی تنفس کودک را چک کنیم و اگر مشکلی وجود دارد آن را رفع کنیم.
این دندانپزشک ادامه داد: صبوری برای رفع مشکلات اینچنینی اهمیت بالایی دارد و فقط با انگیزه دادن به کودک قابل رفع هستند و از همینرو همراهی والدین با کودکان در رفع این مشکلات نقش مهمی دارد.
وی با اشاره به اینکه خیس کردن لبها با زبان مشکلی است که هم در کودکان و هم در بزرگسالان شایع است و باعث فاصله گرفتن دندانهای بالا و پایین از هم شده و این در آینده سبب مشکلاتی چون ایجاد پوسیدگی در دندانهای جلو میشود، یادآور شد: اکثر این عادات بد بعد از قطع شیر مادر بروز میکند، چراکه کودک هم از لحاظ روانی و هم از لحاظ عادت به دنبال جایگزین است.
دندان قروچه چیست؟
نادری با اشاره به دندانقروچه در برخی از افراد ادامه داد: فشار دادن دندانها بر روی هم در بزرگسالان هم وجود دارد و روش تشخیص دندان قروچه در افراد اینگونه است که اطرافیان باید به وی اطلاع دهند.
این دندانپزشک یادآور شد: گاهی در فشارهای عصبی نیز این مشکل پیش میآید و ممکن است فرد دندانهای خود را بر روی هم بکشد.
وی شکستگی دندان، شکستگی ریشه دندان، شکستگی ترمیمهای دندان و… را از جمله عوارض دندان قروچه دانست و افزود: مشکلات مفصلی نیز از دیگر مشکلات در این راستا است، برای حل این مشکل باید علتیابی صورت گیرد و این موضوع رفع شود، اما با ساخت محافظ دندانی نیز میتوان آسیبهای ناشی از دندان قروچه را کاهش داد.
نادری گفت: محافظ دندانی که در بروز دندان قروچه استفاده میشود باید محکم باشد و به این ترتیب فشار ناشی از دندان قروچه را کاهش دهد.
به گزارش خبرنگار مهر، شاید برخی افراد گمان کنند رسیدگی به سلامت دندان کودکان با توجه به شیری بودن آنها از اهمیت کمتری برخوردار است اما باید توجه داشته باشیم کودکان باید بخش مهمی از زندگی خود را با همین دندانهای موقتی بگذرانند و تا زمانی که دندانهای دائمی آنها رشد کند برای داشتن زندگی با کیفیت و بهره بردن از خوراکیهای لذیذ به آنها نیاز دارند نکته دیگر اینکه بسیاری از عادات دهانی بد و یا مشکلات دهان و دندان کودکان زمینهساز ایجاد مشکلات بزرگتر در بزرگسالی برای آنها میشوند.