حسین افشین امشب در گردهمایی شبکه ملی مدیران تحقیق و توسعه و نوآوری کشور ورودیهای اکوسیستم نوآوری کشور را شامل زیرساخت، نیروی انسانی و تامین مالی دانست و افزود: معتقدم که اگر این 3 ورودی باکیفیت باشد، میتوان حکمرانی مناسب صورت داد و نسبت به رفع موانع اقدام کرد.
وی صندوق نوآوری و شکوفایی را بازوی تامین مالی اکوسیستم نوآوری و فناوری توصیف کرد و ادامه داد: ذیل این صندوق، صندوقهای پژوهش و فناوری شکل گرفتهاند و باید بررسی شود که آیا افزایش سرمایه آنها متناسب با افزایش تورم بوده است یا خیر؛
افشین خاطرنشان کرد: اگر گفته میشود سرمایه اولیه صندوق نوآوری ۱۰ همت شده است، کافی نیست؛ چرا که در حال حاضر تعداد شرکتهای دانشبنیان ۱۰ هزار شرکت شده و قرار است این تعداد شرکت تا پایان برنامه هفتم توسعه به ۳۰ هزار شرکت بالغ شود و برای تامین مالی این تعداد شرکت نیازمند خلق منابع جدید هستیم.
معاون علمی و فناوری رئیسجمهور، ماده ۱۴ قانون جهش تولید دانشبنیان را یکی از منابع تأمین مالی این شرکتها دانست و اظهار کرد: اعتبار مالیاتی در سال گذشته ۴۲۰۰ میلیارد تومان تایید شده که ۱.۵ میلیارد تومان آن استفاده شده است.
وی به ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانشبنیان با هدف توسعه ارتباط دانشگاه با صنعت، اشاره کرد که بر اساس آن صنایع و واحدهای تولیدی دارای واحد تحقیق و توسعه که با یکی از واحدهای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی مرتبط، با اولویت استان محل استقرار آن صنعت یا واحد تولیدی، تفاهمنامه همکاری منعقد کنند، قراردادهای تحقیق و توسعه مربوط با این تفاهمنامهها، مشمول معافیت مالیاتی میشوند و گفت: عملکرد دانشگاهها در ارتباط با این بند قانونی پایین بوده است.
افشین با بیان اینکه معاونت علمی در اجرای این بخش قانونی حمایت های لازم را خواهد داشت، تاکید کرد: در این راستا تاکید شده که تفاهمنامهها و همچنین قراردادهای تحقیق و توسعه شرکتها و دانشگاه حمایت خواهد شد. ما شرکتها را بعد از بارگذاری مستنداتشان را ارزیابی میکنیم و در این ارزیابیها دید همکارانه خواهیم داشت.
افشین با اشاره به سهم تحقیق و توسعه از جی دی پی، اظهار کرد: سهم ما در این زمینه پایین و در حدود ۷ دهم درصد است، سهم بخش خصوصی در این زمینه ۳ دهم درصد است؛ در حالی که این میزان در کشورهای پیشرفته به طور متوسط ۲.۵ درصد جی دی پی است.
به گفته وی در کشورهایی همچون چین، امریکا، ژاپن و کره جنوبی سهم تحقیق و توسعه از جی دی پی ۳.۵ درصد است
source