ماهی شیر که یکی از ماهیان جنوب است در دریای عمان و خلیج فارس زندگی می‌کند و یکی از اصلی‌ترین مواد غذایی به ویژه در جنوب کشور است. شیرماهی جنوب دارای پولک‌های بسیار ظریف و فاقد تیغ یا خار است و گوشت لطیف و لذیذی دارد.

چشمان این ماهی معمولا شفاف و گا‌ها به رنگ قرمز و گوشت آن نیز شبیه به گوشت قرمز است و در ساخت تن ماهی نیز به کار می‌رود. در واقع ماهی شیر جزو تن ماهیان محسوب می‌شود که به دلیل خواص متعدد و طعم خوشمزه‌ای که دارد در اکثر کشور‌های جهان محبوب است.

برخی از بارزترین خواص ماهی شیر جنوب عبارتند از:

– کمک به کاهش وزن و لاغری

– کاهش فشار خون و مفید برای افراد مبتلا به پرفشاری خون

– کاهش کلسترول بد

– کمک به بهبود خلق و خو و کاهش اثرات افسردگی

– کمک به استحکام و تقویت استخوان‌ها

– بسیار مفید برای خانم‌های باردار

ارزش غذایی ماهی شیر جنوب و مواد مغذی موجود در آن

همه انواع ماهی‌ها یک منبع غذایی بسیار مفید و سرشار از انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی همچنین اسید‌های چرب ضروری برای بدن و چربی مفید به شمار می‌روند. ماهی شیر نیز از این قاعده مستثنی نیست و یک منبع غذایی بی نظیر از پروتئین، فسفر و انواع ویتامین‌ها می‌باشد که در ادامه به بررسی مهمترین آن‌ها می‌پردازیم.

منبع غنی از آهن

در گوشت ماهی شیر جنوب مقادیر متنابهی آهن وجود دارد که برای خون سازی و پیشگیری از کم خونی بسیار ضروری است. همچنین به سلامت عمومی بدن کمک می‌نماید و مصرف آن به میزان کافی برای خانم‌های باردار، کودکان و نوجوانان بسیار حیاتی است.

زیرا در سنین رشد، همچنین برای رشد بهتر جنینی، وجود عنصر آهن از ضروریات است. همچنین به دلیل خونسازی، برای خانم‌هایی که دارای مشکلات قاعدگی هستند و همچنین سندروم PMS بسیار مفید است.

جالب است بدانید افرادی که مصرف ماهی شیر را در رژیم غذایی خود گنجانده اند کمتر از دیگران به درد‌های استخوانی و مشکلات مفصلی دچار می‌شوند.

سرشار از اسید‌های چرب امگا ۳

چربی‌های مفید خانواده امگا که مهمترین آن‌ها امگا ۳ است و در سلامت ارگان‌های حیاتی بدن به ویژه مغز و قلب نقش حیاتی دارد، در ماهی شیر به وفور یافت می‌شوند. اسید‌های چرب غیر اشباع امگا ۳ در بدن انسان به خودی خود تولید نمی‌شوند و بدن برای دستیابی به این اسید‌ها نیازمند مصرف مواد غذایی است که حاوی آن باشند.

امگا ۳ از ترکیبات ضروری برای سلامت بسیاری از اندام‌ها و سلول‌ها است که در فقدان آن ممکن است دچار مشکلات افسردگی، افزایش ریسک حملات قلبی، میگرن، تنش‌های عصبی و … شوید.

بیشترین درصد امگا ۳ را می‌توان در انواع ماهی‌ها همانند شیر ماهی و تخم مرغ یافت. ولی جالب است بدانید درصد آن در گوشت ماهی بسیار بیشتر است و ماهی شیر نیز بیشترین مقادیر امگا ۳ را در خود دارد؛ بنابراین با مصرف آن می‌توانید از ابتلا به بسیاری از بیماری‌های وابسته به کمبود امگا ۳ نظیر آلزایمر، بیماری‌های قلبی و عروقی، پوستی، ریزش مو و … جلوگیری نمائید.

ید و پیشگیری از ۳ نوع بیماری

با توجه به اینکه ماهی شیر حاوی مقادیر فراوانی ید در گوشت خود می‌باشد به واسطه آن می‌تواند نقش مهمی در تنظیم متابولیسم و سوخت و ساز در بدن را ایفا نماید. زیرا همانطور که می‌دانید این ماده معدنی تاثیر مستقیمی بر عملکرد غده تیروئید دارد که با چاقی یا لاغری مفرط در ارتباط است. بیماری‌های کم کاری یا پرکاری تیروئید با مصرف میزان لازم ید در بدن کنترل می‌شوند.

ید نیز همانند اسید‌های چرب امگا ۳ در بدن تولید نمی‌شود و بایستی با مصرف مواد غذایی که در خود ید دارند، آن را برای بدن تامین نمود. کمبود ید در بدن می‌تواند موجب ضعف و بی حسی، لاغری یا چاقی شدید همچنین افسردگی گردد.

ماهی شیر

کلسیم در شیرماهی جنوب

بطور کلی همه ماهی‌ها منبع خوبی برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن هستند که مقادیر نسبتا بالای آن را می‌توان در ماهی شیر جنوب یافت. این عنصر از مواد اولیه تشکیل دهنده و مستحکم کننده استخوان‌ها است که در رشد استخوان‌ها و بلندی قد در کودکان و نوجوانان همچنین پیشگیری از شکستگی استخوان‌ها نقش بسزایی دارد.

تحقیقات متخصصین تغذیه نشان می‌دهد کودکانی که در سنین رشد به میزان لازم مواد غذایی حاوی کلسیم مصرف کرده اند، در دوران پیری کمتر به پوکی استخوان و مشکلات مفصلی دچار شده اند.

جود مقادیر کافی از کلسیم در بدن به انعقاد خون کمک می‌نماید و برای داشتن دندان‌های سالم و قوی به ویژه در کودکان بهتر است مواد غذایی حاوی کلسیم مانند ماهی شیر را مصرف کنید.

فسفر و تقویت حافظه و هوش کودکان

یکی از مهمترین عناصر ضروری برای انجام فعالیت‌های مغزی، تقویت حافظه و همچنین کمک به استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها در کنار کلسیم، فسفر است. حدود ۸۵ درصد از فسفر موجود در بدن در بلوک‌های تشکیل دهنده سلول‌های استخوانی و دندان‌ها قرار دارد.

همچنین فسفر در جذب سایر مواد معدنی برای بدن، تنظیم اسیدیته خون و جذب و انتقال انرژی در سایر اندام‌ها نقشی حیاتی ایفا می‌نماید.

کمبود فسفر در بدن موجب خستگی مفرط، کاهش اشتها، همچنین بالا رفتن اسیدیته معده و مشکلات ضعف حافظه می‌شود. به همین دلیل لازم از منابع غذایی که سرشار از فسفر هستند را در وعده‌های غذایی خود استفاده کنید. خوشبختانه با مصرف ماهی شیر در برنامه هفتگی غذایی خود می‌توانید کلسیم و فسفر مورد نیاز بدن را به خوبی تامین نمائید.

ب کمپلکس طبیعی برای بدن

ماهی شیر به دلیل دارا بودن مقادیر قابل توجهی از انواع ویتامین‌های گروه ب به ویژه B۱۲ و B۵ تاثیر مستقیمی بر سلامت مغز و سایر ارگان‌های بدن دارد.

برخی از مهمترین خواص این دو ویتامین که در ماهی شیر به وفور وجود دارد عبارتند از:

– بهبود عملکرد مغز

– جلوگیری از ریزش مو

– شادابی، جوانی و روشن شدن پوست

– کمک به فعالیت غدد فوق کلیوی

– جلوگیری از افسردگی و مشکلات روحی و عصبی

– پیشگیری از خستگی و بی حالی

– کمک به بهبود خلق و خو

– رفع مشکل بی خوابی

– تقویت سیستم عصبی

ماهی شیر

علاوه بر آنکه ماهی شیر منبع غذایی مفید سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری برای بدن است که به آن‌ها پرداختیم، می‌تواند نقش بسزایی در کنترل یا کاهش علائم برخی از بیماری‌ها همچنین کنترل و درمان آن‌ها داشته باشد. به ویژه بیماری‌های وابسته به افزایش سن که با پیری زودرس و تحلیل عضلات و استخوان‌ها مرتبط می‌باشد.

کمک به رشد جنین و سلامت مادر

خانم‌های باردار با مصرف ماهیش شیر در دوران بارداری خود می‌توانند به سلامتی جنین و بهبود روند رشد او کمک شایانی نمایند. همجنین از کمبود مواد مغذی در بدن مادر جلوگیری نمایند. زیرا ویتامین‌های ضروری برای سلامتی مادر و پیشگیری از ضعیف شدن و تحلیل استخواها، ریزش مو، مشکلات پوستی و … به واسطه مصرف ماهی شیر می‌تواند تامین گردد. همچنین مصرف ماهی شیر در دوران بارداری از کاهش وزن در خانم‌های باردار همزمان با رشد جنین جلوگیری می‌نماید.

پیشگیری از مشکلات قاعدگی

بسیاری از بانوان در دوران قاعدگی خود دگیر مشکلاتی هستن که سندروم پیش از قاعدگی PMS نیز یکی از آن‌ها می‌باشد. کلسیم و ویتامین‌هایی که در ماهی شیر وجود دارد به ویژه ویتامین E همچنین اسید‌های چرب امگا ۳ و مقادیر فراوان آهن در ماهی شیر به کاهش علائم قاعدگی کمک شایانی می‌نماید.

قادیر بالای آهن از کم خونی و وقوع قاعدگی‌های نامنظم با خونریزی زیاد پیشگیری می‌نماید. ضمن آنکه ویتامین E نقش موثری در کنترل هورمون‌های زنانه، بهبود کیفیت پوست و مو و جلوگیری از ریزش مو در افراد مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک می‌نماید.

نتیجه گیری کلی

با مصرف مواد غذایی سالم و با کیفیت می‌توانید کیفیت عملکرد بدن و سلامتی کلیه ارگان‌ها را ارتقا ببخشید. همچنین نیاز به مراجعه به پزشک و مصرف مولتی ویتامین‌ها و مکمل‌های شیمیایی و مصنوعی را به حداقل برسانید. در هنگام خرید ماهی‌ها به ویژه ماهی شیر در شهر‌های غیر از جنوب کشور، به دلیل بعد مسافت حتما به تازگی و کیفیت آن توجه داشته باشید تا دچار بیماری و مسمومیت نشوید.

source

توسط visitmag.ir