اتحادیه اروپا اخیرا اعلام کرده که در سطح سیاسی نمایندهای را به مراسم تحلیف پزشکیان اعزام نخواهد کرد و شرکت انریکه مورا نیز صرفا به لحاظ رعایت اصول دیپلماتیک خواهد بود.
روزنامه آرمان امروز: اتحادیه اروپا اخیرا اعلام کرده که در سطح سیاسی نمایندهای را به مراسم تحلیف پزشکیان اعزام نخواهد کرد و شرکت انریکه مورا نیز صرفا به لحاظ رعایت اصول دیپلماتیک خواهد بود.
سرویس دیپلماتیک اتحادیه اروپا به یورونیوز در بروکسل اطلاع داد که اتحادیه اروپا در مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید ایران «نماینده سیاسی» نخواهد داشت. در عوض، تنها انریکه مورا در آن روز در تهران حاضر خواهد یافت.
این نهاد تصریح کرد که «اتحادیه اروپا [در این مراسم] در سطح سیاسی نماینده نخواهد داشت. تنها انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اروپا در این مراسم در سطح دیپلماتیک شرکت خواهد کرد.»
لارنس نورمن، روزنامهنگار آمریکایی به طور جداگانه در شبکه اجتماعی ایکس خبر داده بود که یک مقام ارشد اتحادیه اروپا پیشتر حضور آقای مورا در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان را تایید کرده است. نورمن در یک رشته توئیت خاطرنشان کرد که ایران از جوزپ بورل، مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا دعوت کرده بود.
نورمن از زبان این مقام ناشناس اروپایی توضیح داد که تصمیم برای فرستادن انریکه مورا به جای جوزپ بورل احتمالا به دلیل وضعیت کنونی روابط اتحادیه اروپا و ایران است که به گفته او در پایین ترین نقطه خود تا کنون است.
این مقام اظهار داشت که حضور نماینده عالی در این شرایط نامناسب تلقی میشود.
با این وجود، برخی از نمایندگان پارلمان اروپا حتی حضور انریکه مورا در جایگاه دیپلماتیک را هم برنمیتابند. بارت گروتویس، نماینده محافظهکار هلندی از گروه «تجدید اروپا» در پارلمان اروپا، در پاسخ به توئیت نورمن نوشت که همین مقدار از حضور هم «غیر قابل قبول خواهد بود.» ریخاردس کولتس، نماینده محافظهکار لتونی از گروه «محافظهکاران و اصلاح طلبان اروپا» در پارلمان اروپا نیز در واکنش تند به خبر حضور احتمالی انریکه مورا در مراسم تحلیف پزشکیان، این تصمیم را «شرمآور» خواند و آن را «نشاندهنده عدم قضاوت درست دانست.»
این نماینده تندرو با انتقاد به نحوه مدیریت اتحادیه اروپا در مورد وضعیت هستهای ایران ، در ادامه پیام خود آورده است که «ایران ۱ تا ۲ هفته تا تولید مواد برای سلاح هستهای فاصله دارد. با این حال اتحادیه اروپا حتی نمیتواند درباره تعیین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک سازمان تروریستی به اجماع برسد. این با اصول سیاست خارجی مشترک ما در تضاد است.»
ریخاردس کولتس انگیزه دیپلماتیک برای حضور انریکه مورا در تهران را «کاملاً غیرقابل درک» توصیف کرد و مدعی شد که ایران «سابقه خشونت جهانی از جمله علیه اتحادیه اروپا» را در کارنامه خود دارد. او در پیام خود نوشت که «ایران آشکارا از روسیه حمایت و آن را تسلیح میکند و در قتل عام اوکراینیها مشارکت دارد و فعالیتهای تروریستی را در منطقه و فراتر از آن تأمین مالی و سازماندهی میکند.»
ریخاردس کولتس در پیام خود گریزی هم به حضور انریکه مورا در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی زد و از حضور این نماینده اروپایی در این مراسم ابراز نارضایتی کرد و اتحادیه اروپا را به تضعیف شهرت خود به عنوان مدافع دموکراسی و حقوق بشر متهم کرد.
کولتس این سوال را مطرح کرد که آیا اتحادیه اروپا در حال حرکت به سمت اتحاد با «محور جدید شرارت» است و اگر اینگونه است پس حتما گام بعدی اتحادیه اروپا هم این خواهد بود که به رهبر کره شمالی برای پرتاب موشکهایش تبریک بگوید.
وی این تصمیمات را به عنوان تهدیدی برای ثبات اروپا محکوم کرد. کولس استدلال کرد که یکپارچگی و تعهد اتحادیه اروپا به ارزش های انسانی، به ویژه در این دوره انتقالی با کمیسیون در حال خروج، در خطر است.
وی این تصمیمات را بی پروا و متضاد توصیف کرد و بر تاثیر مخرب آن بر جایگاه اخلاقی و راهبردی اروپا تاکید کرد.
ریخاردس کولتس فرستادن نماینده اروپا به این مراسم در تهران را با به خطر انداختن «یکپارچگی و انسانیت اتحادیه اروپا» همتراز دانست و خاطر نشان کرد که «اتخاذ چنین تصمیمات بحث برانگیزی در بحبوحه دوره گذار کمیسیون اروپا فقط میتواند اقدامی بیپروایانه و معاندانه باشد.»
به نظر میرسد که حضور انریکه مورا در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان صرفا بر حفظ روابط رسمی دیپلماتیک و حصول اطمینان از رعایت پروتکلهای دیپلماتیک تاکید داشته باشد.
به این معنی که حضور مورا نشان دهنده تعهد اتحادیه اروپا به حفظ تعاملات معمول دیپلماتیک با ایران، بدون معنای قوی سیاسی است.
این در حالی است که حضور جوزپ بورل در این مراسم میتوانست به معنای سطح بالاتری از تعامل تلقی گردد و به طور بالقوه به معنای تایید یا همسویی بیشتر با ایران باشد که ممکن است با توجه به وضعیت کنونی روابط اتحادیه اروپا و ایران از نظر سیاسی حساس یا بحثبرانگیز تلقی شود.طبق برنامهریزیهای صورت گرفته، مراسم تحلیف چهاردهمین دوره ریاست جمهوری ایران قرار است روز سهشنبه ۹ مرداد ماه برگزار شود.
source